BOLJA KONTROLA AMBROZIJE: Projekat grada i UNDP-a

U okviru ovog projekta planirani su nabavka savremene opreme, mehaničko uklanjanje ambrozije, monitoring polena i promotivne aktivnosti

12:49

30.06.2024

Podeli vest:

Foto: Gradska uprava

Grad Pančevo i UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija) krajem prošle godine su potpisali ugovor za realizaciju projekta – „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu”. U vezi s ovim, javnosti se obratila Katarina Banjai, u prošlom sazivu članica Gradskog veća Grada Pančeva za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

– Ovaj projekat je deo projekta EU za Zelenu agendu u Srbiji koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i resornog ministarstva sprovodi UNDP u saradnji s ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom. Mera sa kojom smo mi konkurisali na tom projektu je bolja kontrola ambrozije, jer nam je zaista važno da polen ove biljke držimo pod kontrolom. Za to postoje dva razloga: prvi je zato što polen ambrozije izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi, a drugi razlog je taj što ambrozija spada u prirodne emitere PM čestica. U okviru ovog projekta planirani su nabavka savremene opreme, mehaničko uklanjanje ambrozije, monitoring polena i promotivne aktivnosti. Oprema je već nabavljena i obuhvata razne vrste kosačica i trimera koje već koristi Javno komunalno preuzeće „Zelenilo”. Zaposleni u tom preduzeću su već počeli s mehaničkim uklanjanjem, a plan je da
košenje neuređenih zelenih površina traje sve do septembra. Monitoring polena je naša redovna aktivnost koju sprovodimo još od 2010. godine, s tim što će se sada akcenat staviti na polen ambrozije sa ciljem da se pokažu efekti košenja – rekla je Katarina Banjai.

Promotivne aktivnosti se odnose na promotivnu kampanju u digitalnom obliku putem društvenih mreža u vidu video materijala o tome kako i kada ukloniti ambroziju u svom domaćinstvu. Ista tema biće osnovna i u okviru terenske kampanje, koja će obuhvatiti javnu prezentaciju u Pančevu i u svih devet naseljenih mesta. Planirano trajanje ovog projekta je do decembra tekuće godine i njegova vrednost je 86.000 dolara: pedeset odsto te vrednosti su sufinansirajuća sredstva, a ostalih pedeset procenata finansira Grad Pančevo iz budžeta.

Katarina Banjai je zaključila:

– Mi smo planirali 8.000.000 dinara za mehaničko uklanjanje ambrozije, 12.000.000 dinara za hemijski tretman ambrozije i 3.500.000 dinara za monitoring polena. Grad Pančevo svake godine izdvaja značajna sredstva i preduzimaju se razne mere koje definitivno daju rezultate, jer se vidi taj opadajući trend. Ukoliko posmatramo period od pet godina, možemo videti da su koncentracije polena ambrozije u vazduhu dvostruko manje, a ja znam da će i ovaj projekat uticati na to da se te koncentracije dodatno smanje.

(Pančevac / S. T.)

BANJAI O NOVOM PROJEKTU: Oprema za Zelenilo da uklanja ambroziju

ZZJZ PANČEVO: U vazduhu detektovane niske koncentracije polena ambrozije, štira, četinara, čempresa i trava

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.