SARADNJA SRBIJE I EVRPSKE UNIJE: Pametna brojila do kraja decenije

16:00

29.07.2024

Podeli vest:

Pixabay

Saradnja Republike Srbije s Evropskom unijom donosi direktnu korist građanima i privredi, tako će biti i sada, nakon potpisivanja ugovora o kreditiranju ugradnje novih brojila.

Naime, 80 milona evra omogućiće EPS-u da zamenu zastarelih elektromehaničkih strujomera sa oko 400.000 pametnih brojila. U okviru šireg programa za modernizaciju elektromreže, ugradnja novih pametnih brojila pomoći će operatoru distributivnog sistema da smanji gubitke struje, poboljša naplatu i olakša uključivanje obnovljivih izvora energije u bliskoj budućnosti.

Sam projekat sufinansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz doprinos iz budžeta EU u okviru Paketa za energetsku podršku Zapadnom Balkanu, koji je usvojen 2022, da bi se povećala energetska sigurnost u regionu.

Prema rečima ministarke Dubravke Đedović Handanović Evropska unija je već donirala 110 miliona evra za postavljanje više od pola miliona novih mernih uređaja. Kako je rekla, plan je da do kraja decenije Srbija zameni najveći deo postojećih brojila, jer naš distributivni sistem treba da prati najsavremenija tehnološka rešenja kako bi obezbedio sigurnije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom za sve naše građane. Vredi istaći da je EU najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine. Poznata je stvar da EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

Z.S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.