„LETNJA ŠKOLA PROGRAMIRANJA“: Sve veće interesovanje devojčica za programske jezike!

14:43

02.08.2024

Podeli vest:

Ministarstvo prosvete

Ministarska prosvete u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš i direktor za veštačku inteligenciju Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević, posetili su učenike i učenice koji pohađaju „Letnju školu programiranja“ u Sremskoj Mitrovici.

„Letnja škola programiranja“ održava se treću godinu za redom i okuplja talentovane i motivisane učenike i učenice koji su završili više razrede osnovne škole  – od petog do osmog, koji pokazuju dodatnu zainteresovanost za programiranje i informacione tehnologije. Fondacija „Petlja“, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstvom prosvete po treći put organizuje Letnju školu programiranja koja se održava u Sremskoj Mitrovici. Za učešće u “Letnjoj školi programiranja”, koja se organizuje u dve smene, ove godine se prijavilo više od 300 devojčica i dečaka, iz 70 opština, što je najveći broj do sada. Takođe, primetan je porast interesovanja devojčica iz godine u godinu.

Program je namenjen učenicima i učenicama koji su ove školske godine završili peti, šesti, sedmi ili osmi razred osnovne škole. Smeštaj i ishrana na bazi punog pansiona u Domu učenike srednjih škola u Sremskoj Mitrovici su besplatni za polaznike i polaznice, dok troškove prevoza snose roditelji i staratelji. Nastava „Letnje škole programiranja“ odvija se u Mitrovačkoj gimnaziji. Stručni deo programa ove godine je fokusiran na savladavanje važnih programerskih koncepata kroz rad u Pajtonovoj biblioteci za 2D grafiku Pajgejm.

Program obuke je i ove godine dopunjen novim primerima i drugačijim predlozima projekata, što i starim polaznicima „Letnje škole programiranja“ omogućulo novo iskustvo. Pored stručnog dela programa za polaznike i polaznice  organizovana su predavanja stručnjaka iz IT industrije, kao i rekreativne aktivnosti poput izleta, kvizova i večeri društvenih igara. R

adni jezik „Letnje škole programiranja“ je srpski. Da podsetimo, „Letnju školu programiranja“ organizuje „Fondacija Petlja“, u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije.

(Pančevac/Z.S)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.