Izvučen prvi ratni nemački brod iz Dunava u Srbiji! Još 20 biće izvučeno do 2028.

11:00

17.08.2024

Podeli vest:

instagram /vesicg

Prvi brod iz Crnomorske flote koju su Nemci potopili kod Prahova je izvučen iz Dunava. Aleksandar Banjac iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrasturkture rekao je za RTS da je postupak izvlačenja broda trajao tri dana, a da će se širina Dunava na tom delu povećati sa 90 na 200 metara kada svi brodovi budu bili izvučeni.

Pomoćnik ministra za rečni saobraćaj Aleksandar Banjac rekao je za RTS da je izvlačenje brodova izuzetno zahtevan poduhvat i da je nakon osam decenija izvučen prvi brod.

„Naš plan je da se nastavi sa izvlačenjem preostalih broova kako bi se postigao pun kapacitet Dunava i omogućila bezbedna plovidba“, rekao je Banjac.

Prvi brod je izvučen, a ta procedura trajala je tri dana.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Горан Весић (@vesicg)

„Postupak je takav da uz pomoć kranova i specijalnih užadi brod je vezan i izvučen do površine i na površini je u potpunosti očišćen i odstranjen od mulja i naslaga koje su ga godinama zasipale. Kada je očišćen od tih naslaga, pristupilo se istraživanju samog broda na kom su i pronađeni razni sanduci puni municije, neeksplodirane bombe, a pronađeno je oružje iz Drugog svetskog rata“, objasnio je Banjac.

Istakao je da je reč o izuzetno rizičnoj akciji, a da su u nju uključeni različiti timovi – ronioci, inženjeri, mornari, brodari, bravari i da svi oni imaju veliko znanje i sve neophodne sertifikate za bezbedan rad.

Banjac je napomenuo da je pretpostavka da su svi brodovi puni eksplozivnih naprava, a da je ugovorom predviđeno izvlačenje 21 broda.

Dodao je da je vrednost ugovora 31,5 miliona evra, a da je 16 miliona obezbedila Evropska unija, dok je 15,5 miliona evra obezbeđeno putem kredita Evropske investicione banke.

Banjac je istakao da je plan da se brodovi izvuku do 2028. godine, čime će se širina Dunava na tom delu povećati na 200 metara, što će u velikoj meri poboljšati plovidbu.

(RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.