Ministarstvo poljoprivrede najavilo povećanje podsticaja za pčelarstvo

16:31

17.08.2024

Podeli vest:

RINA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović obišao je u Aleksincu tri domaćinstva koja se bave pčelarstvom i ukazao na to da je pčelarstvo važna grana srpske poljoprivrede za koju se izdvajaju značajna sredstva u vidu subvencija.

Martinović je posetio pčelinjake Nebojše Popovića, koji broji oko 70 košnica, Gorana Ilića u Donjem Suhotnu, sa oko 150 košnica, kao i pčelarsko domaćinstvo Srđana Stanojevića u Žitkovcu, koji uzgaja oko 200 pčelinjih zajednica i dobitnik je podsticajnih sredstava kroz Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije (SCAP) za nabavku najsavremenije opreme za pčelarstvo, navodi se na sajtu vlade.

Ministar je ukazavši na to da je država Srbija samo u 2024. godini kroz nacionalne mere izdvojila 83 milijarde dinara za pomoć domaćim poljoprivrednicima, pozvao pčelare, ali i sve druge poljoprivredne proizvođače, da se prijave na javne pozive koje raspisuje Uprava za agrarna plaćanja.

On je ocenio da su pčelari zadovoljni merama države za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje i poručio da će ministarstvo nastojati da u narednom periodu poveća podsticaje za pčelarstvo.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović, koji je učestovovao u obilascima pčelara u Aleksincu, ukazao je na to da je upravo Aleksinac proglašen za prvu pčelarsku opštinu u Srbiji, koja broji više od 600 pčelara.

(Biznis.rs)

Ovo se traži na pijacama: Tu je i šampion među povrćem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.