Berba grožđa zbog suše počela ranije: Tomići na Kablaru imaju velićanstvene vinograde

11:24

21.08.2024

Podeli vest:

RINA

Čačak – Zbog tropskog leta i sušnog perioda, u pojedinim delovima Srbije ranije je počels berba grožđa, pa tako i u kablarskom selu Rošci kod porodice Tomić koji se odmah nakon Preobraženja Gospodnjeg pripremaju za ovogodišnju berbu vinskih sorti tog voća. Prema prvim utiscima iz vinograda prinos i kvalitet ovogodšnjeg roda grožđa je zadovoljavajuć.

– Imajući u vidu da nam je ova godina donela dosta izazova, najpre smo imali blagu zimu sa malo padavina, pa nam je vegetacija rano krenula, a u poslednje vreme sušan period i veoma toplo vreme, možemo reći da na osnovu parametara koje pratimo u ovom momentu kvalitet grožđa je zadovoljavajuć”, rekao je za RINU Vladimir Tomić.

On je istakao da je sve spremno za berbu, u jednom od vinograda uzgajaju dve autohtone vinske sorte grožđa, jedna je Tamjanika, a druga Prokupac.

– Odlučili smo se da nastavimo tradiciju i da čuvano naše autohtone sorte. Grožđe je trenutno dobrog kvaliteta, kiša bi mogla samo da nam odloži trenutak berbe, ali bi za vinovu lozu veoma značilo”, rekao je Vladimir.

Tomići na Kablaru imaju vinogradeRINA

Ovaj vinogradar je istakao da kada je u pitanju krajnji proizvod, on i brat sa svojim porodicama uradiće sve što je potrebno u vinogradu, dok će enolozi sve što je do njih da se dobije proizvod koji će biti vrhunskog kvaliteta.

– Za sada proizvodimo četiri vrste vina Prokupac, Tamjanika, Šardone i Pino noar. Naziv Tamjanike smo stavili „Igra 650”, zato što smo porodično posmatrali kao igru, a 650 je naddmorska visina iz vinograda sa kog je rodilo grožđe”, pojasnio je Vladimir.

Vladimirova supruga Marina je istakla značaj porodičnog posla poput vibnogradarstva, te da se svake godine raduju berbi, jer je to negde vraćanje korenima i porodičnim vrednostima.

(Pančevac/RINA)

HAVARIJA NA VODOVODNOJ MREŽI: Od 10.45 sati bez vode Poljska ulica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.