Zalivanje od ranog jutra: JKP Zelenilo svakodnevno vodi računa o biljkama tokom vrelih dana

09:24

29.08.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Tokom letnjeg perioda neophodno je zalivati biljke svakodnevno u jutarnjim satima, kako bi i one opstale u tropskom talasu, kaže Ženja Marinkovć iz JKP “Zelenilo”. Sobne biljke treba skloniti sa direknih sunčevih zraka kako ne bi bile trajno uništene.

Ove godine leto je veoma dugo i sa visokim temperturama koje ne odgovaraju ni ljudima, ni životinjama ali ni biljkama. Zato zaposleni u Javno komunalnom preduzeću “Zelenilo” svakog dana već od jutarnjih sati krenu da zalivaju biljke o kojima vode računa kako bi one opstale tokom vrelog talasa. Ženja Marinkovć iz Zelenila savetuje da se i kućne biljke redovno zalivaju.

– Treba da shvatimo da nije dovoljno da zalivamo biljke jednom nedeljno. Cveće treba zalivati kada je ovako toplo svakodnevno najbolje u jutarnjim časovima kada je biljka imala priliku da se ohladi tokom noći. I treba im davati dovoljne količine vode, nije dovoljno samo ih poprskati. I voće treba zalivati bar svaki drugi dan jer su ovo ekstrmni vremenski uslovi. Predugo traje sušni period i treba pomoći biljkama da ga prežive

– Trudimo se da unesemo biljke koje su otporne, to su uglavnom ukrasnse trave. Ipak mi se nalazimo u kontinentalnom delu zemlje i moramo da razmišljamo i o zimskim uslovima, zato vagamo koje ćemo biljke probati jer uvek prvo probamoodređene vrste pa tek onda masovnije izlazimo sa njima na javne zelene površine

Što se tiče biljaka koje su kućne i ljudi iz iznose napolje tokom toplog vremena ,one ne smeju da budu na direktnom suncu jer će dobiti ožekotine, kaže Ženja Mariković. Tako će im lišće biti nepovratno uništeno a izgubiće i na svojoj lepoti.

(Pančevac/RTV Pančevo)

JKP Zelenilo uređuje plažu na Tamiškom keju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.