MI PITAMO ZA VAS: Kako do dodatka za treće i četvrto dete

Mesečno po 25.000 dinara za treće i četvrto dete nezaposlenim majkama od Vojvodine

10:16

06.09.2024

Podeli vest:

Pixabay
Podsticaj za treće i četvrto dete

„Rodila sam peto dete i da li i za njega imam pravo na materinski dodatak od Pokrajine“ – pita naša sugrađanka Lela J.

Vojvodina od 2018. godine finansijski podržava rođenje trećeg ili četvrtog deteta u vidu materinskog dodatka za nezaposlene majke, ali ne i za peto dete.

Zahtev mora da se preda najkasnije šest meseci posle rođenja deteta a naknada, koja trenutno iznosi 25.000 dinara, isplaćuje se najduže do 24 meseca.

Zahtev mora da se preda najkasnije šest meseci posle rođenja deteta a naknada, koja trenutno iznosi 25.000 dinara, isplaćuje se najduže do 24 meseca. Uslov je da majka bude državljanka Srbije, da ima prebivalište na teritoriji AP Vojvodine u trajanju od najmanje godinu dana u trenutku rođenja deteta, da neposredno brine o novorođenom trećem ili četvrtom detetu, da prethodno rođena deca nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje, kao i da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu ranije rođenu. Majka takođe mora da bude nezaposlena najmanje godinu dana pre rođenja deteta, kao i u periodu od rođenja deteta do podnošenja zahteva. Rok za donošenja rešenja je 30 dana a eventualne žalbe rešava Pokrajina.

Od dokumentacije je potrebna očitana ili fotokopirana lična karta, uverenje o državljanstvu, uverenje Policije o periodu prebivalištu na teritoriji Vojvodine, kao i izvodi iz matične knjige rođenih za svu decu. Takođe se mora pribaviti i uverenje nadležnog centra za socijalni rad da se majka neposredno brine o svoj deci, da deca nisu data u hraniteljsku porodicu ili na usvojenje, kao i da nije lišena roditeljskog prava, zatim odgovarajuća potvrda od Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i fotokopija tekućeg računa majke.

Zahtevi se podnose preko lokalnih samouprava, pa i obrazac možete preuzeti u Uslužnom centru pančevačke Gradske uprave ili preko sajta Grada ili Pokrajine. Dodatne informacije možete dobiti i na telefone 021/487-4469, 452-371 ili u našoj Gradskoj upravi u kancelarijama 21 i 22 ili preko telefona 013/ 308-802 i 013/308-869.

(Pančevac)

MI PITAMO ZA VAS: Besplatan parking za trudnice

MI PITAMO ZA VAS: Trenutno sam na porodiljskom odsustvu. Da li mogu da radim za to vreme neke druge poslove od kuće!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.