Rimokatolička crkva Svetog Karla Boromejskog: Restauracija oltarske slike ,,Hristovo uskrsnuće”

08:37

10.09.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Restauracija oltarske slike ,,Hristovo uskrsnuće” iz sredine 19. veka započeta je u Rimokatoličkoj crkvi Svetog Karla Boromejskog u Pančevu. Ovaj značajan projekat, čija vrednost iznosi milion dinara, sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture Subotica.

U Rimokatoličkoj crkvi Svetog Karla Boromejskog u Pančevu započet je projekat konzervatorsko-restauratorskih radova na oltarnoj slici “Hristovo uskrsnuće”, zidnim slikama i zidnoj ornamentici. Vremenom je slika izgubila svoj prvobitni sjaj, a dugogodišnja želja župnika za njenom obnovom konačno je postala stvarnost.

Projekat restauracije, od izuzetnog značaja za očuvanje kulturne baštine, sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, koji je putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za kulturu obezbedio potrebna finansijska sredstva.

Slika, zbog svojih dimenzija, predstavlja poseban izazov za restauratora, a nalazi se na oltaru koji je jedinstven u Vojvodini. Kao i slika, oltar će takođe biti deo procesa restauracije u kojem će delovi koji nedostaju biti ručno izrezbareni i pozlaćeni.

Ovaj projekat rezultat je dobre saradnje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, Rimokatoličke crkve i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Slavimo prepodobnog Mojseja Murina i prepodobnog Savu Pskovskog i Kripeckog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.