IZ AZERBEJDŽANA ZA SRBIJU: Stiže milion kubika gasa dnevno tokom ove zime

15:19

28.09.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Srbija će tokom predstojeće zime moći da računa na sigurne isporuke oko milion kubnih metara gasa iz Azerbejdžana, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da će to povećati energetsku sigurnost zemlje.

Đedović Handanović je to izjavila nakon bilateralnog sastanka sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim, sa kojim je potpisala i Memorandum orazumevanju o saradnji u oblasti zelene energije između dva ministarstva, objavilo je ministarstvo.

Danas su potpisana su i dva sporazuma o snabdevanju gasom, između Srbijagasa i azerbejdžanske kompanije Sokar.

Ministarka je podsetila da su prošle godine u Bakuu potpisani sporazumi o saradnji između resornih ministarstava i gasnih kompanija, koji predviđaju da Srbija dobija do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. iz Azerbejdžana, a da se nakon toga ove količine mogu povećati na milijardu metara kubnih.

– Ugovori koji su danas potpisani između Srbijagasa i azerbejdžanskog Sokara omogućavaju Srbiji da ima dodatnu sigurnost u snabdevanju gasom tokom predstojeće zime, jer ćemo moći da računamo sigurno na milion kubika dnevno iz Azerbejdžana od 1. novembra do 31. marta – rekla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da je današnjim potpisivanjem Memoranduma saradnja u energetici proširena i na oblast zelene energije.

– Ovaj dokument otvara široke mogućnosti za saradnju u procesu energetske tranzicije, uključujući zajedničke investicije u zelenu energiju, primenu novih zelenih tehnologija, tehnologija hvatanja i skladištenja ugljenika, e-mobilnosti, skladištenja energije i drugih oblasti – navela je Đedović Handanović.

Jedna od tema na bilateralnom sastanku bio je i Zeleni energetski koridor koji će povezati Azerbejdžan sa zemljama centralne i istočne Evrope.

– U tom projektu potencijalno i Srbija može imati važno mesto, pre svega zbog svog geografskog položaja, budući da planiramo u narednim godinama da ojačamo interkonekcije na prenosnoj mreži sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom, a završetkom Transbalkanskog koridora pojačaćemo prenosne kapacitete i ka Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, indirektno i Italiji – navela je ministarka.

Ministar energetike Azerejdžana Parviz Šahbazov rekao je da je prethodnih meseci i godina saradnja dve zemlje u oblasti energetike značajno napredovala, naglasivši da potpisani dokumenti omogućavaju dalje povećanje isporuka gasa iz Azerbejdžana, kao i proširenje saradnje u oblasti energetske tranzicije.

– Razgovarali smo i o mogućnosti da Srbija postane deo Zelenog koridora između Kaspijskog regiona i Jugoistočne Evrope, budući da se Srbija već graniči sa tri zemlje koje učestvuju u projektu, i može imati ulogu i korisnika i tranzitne zemlje – naveo je Šahbazov.

(ekapija)

ED PANČEVO: Isključenja struje za 29. septembar! Pogledajte da li ste na spisku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.