BAVANIŠTE: Divlja deponija „ubija“ farmu od 70 krava muzara i žitelje sela!

16:25

05.10.2024

Podeli vest:

Zaposleni na farmi krava „Kruna agrar” u Bavaništu već godinama imaju veliki problem sa divljom deponijom koja se nalazi neposredno uz farmu, a nekoliko puta vatra sa deponije je pretila da se proširi i da ugrozi i životinje u štalama.

Ona je svakog dana sve  veća i opasnija i po zdravlje žitelje sela, ali i za zaposlene na farmi krava koja se nalazi na samo nekoliko metara od nje.

Milan Smederevac koji radi na farmi kaže da se farma često se pali i zbog dima ispaštaju i krave i telad koje se guše od neprijatnih mirisa:

– Utiče na taj način što je gorela nekoliko puta,a tu se svašta baca i od hemije i od ambalaže sa raznim hemikalijama i imali smo dosta lečenja posebno teladi, jer dim uđe u objekte i ugljen monoksid ih guši. Organizujemo često i noćna dežurstva, jer nekoliko puta vatra je dolazila na samo nekoliko metara od naših štala i uz pomoć seoskog dobrovoljnog vatrogasnog društva uspevali smo da sprečimo najgore-ističe Milan Smederevac.

Na farmi se nalazi 70 krava muzara koje dnevno daju oko 1,500 litara mleka, ali umesto da brine o modernizaciji proizvodnje Marko Krunić je prinuđen da novac ulaže u lečenje životinja i u zaštitu objekata od požara:

– Meni traže sve po HASAP-u i moram da ispunjavam sve uslove za proizvodnju hrane, a evo gde se nalazimo, na samo 10 metara od farme na deponiji.Ako ja mogu da ispunjavam svoje obaveze tražim i od lokalne samouprave da mi izađu u susret i da mi omoguće rad, ako nam treba mlekarstvo i stočarstvo, ako ne treba da kažu. Nama je često i put do farme zatrpan smećem i zaista imamo veliki problem-kaže Marko Krunić, vlasnik farme.

Zaposleni sa farme tražili su pomoć i od republičkog ministarstva za zaštitu životne sredine, ali dobili su odgovor da je ovaj problem u nadležnosti lokalne samouprave. Direktor JKP „Komunalac” Milan Milovanov kaže da je ovaj problem veoma kompleksan:

– „Kovinski Komunalac“ nije odgovoran da trajno reši deponiju na pomenutoj lokaciji. Opštinskom Odlukom predviđena su mesta na teritoriji opštine Kovin na kojima se vrši odlaganje otpada. Ova smetlišta, naše preduzeće redovno sanira, na osnovu Rešenja koja izdaje Komunalna inspekcija. Drugu lokaciju za izmeštanje smetlišta je teško naći, a to i nije u našoj nadležnosti. Trajno rešenje je izgradnja regionalnih centara za reciklažu- napominje Milovanov.

Zaposleni sa farme apeluju na nadležne u loklanoj samoupravi da za početak ograde divlju deponiju, da zabrane ovde bacanje smeća kako se ne bi dalje širila, ali i da se novčano kažnjavaju svi koji na ovom mestu odlažu smeće i opasne materije.

GJ

OŠ “MIROSLAV MIKA ANTIĆ”: Obeležen svetski dan životinja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.