PANČEVCIMA DOSITEJEVO PERO: Aleksandri Filipović i Zoranu Penevskom nagrade dečje kritike

11:28

09.10.2024

Podeli vest:

Laguna

Dvoje Pančevaca, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski, na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike, dobili su prestižnu književnu nagradu “Dositejevo pero”.

Roman Serafina Krin i poslednji grifon Aleksandre Filipović, u izdanju Lagune, osvojio je treću nagradu i postao dobitnik “Dositejevog pera” u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Knjiga Vrtoglavi dani u plavoj šumi Zorana Penevskog, u izdanju Lagune, osvojila je treću nagradu i postala dobitnik “Dositejevog pera” u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Nagrada dečje kritike “Dositejevo pero” je prestižna književna nagrada u oblasti književnosti za decu koju dodeljuje žiri sastavljen od više stotina učenika osnovnih škola. Dodeljuje se u dve kategorije: najbolja knjiga za decu mlađeg uzrasta i najbolja knjiga za decu starijeg uzrasta objavljena na srpskom jeziku.

Nagrada je ustanovljena 1997. godine, prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta i otada se redovno dodeljuje svake godine u toku “Dečje nedelje”, u prvoj polovini oktobra meseca.

Pisci za decu posebno vole ovu nagradu, jer je dodeljuje namerodavniji, najiskreniji, ali i najstroži žiri sastavljen od dece.

(Laguna)

IDVOR OBELEŽAVA 170 GODINA OD ROĐENJA MIHAJLA PUPINA Na svečanosti će biti najavljeno i otvaranje Inovacionog centra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.