POČEO KOVAČIČKI OKTOBAR: Slavimo bogatstvo naše multikulturalne zajednice

11:56

10.10.2024

Podeli vest:

Opština Kovačica

U Kovačici je svečano otvorena celomesečna manifestacija „Kovačički oktobar“. Svečanoj sednici Saveta mesne zajednice prisustvovali su predstavnici lokalnih ustanova, udruženja, organizacija i privatnog sektora iz svih mesta opštine Kovačica.

Takođe gosti su bili i prestavnici ambasade Slovačke u Beogradu kao i prijatelji iz Slovačke i Rumunije. Sve prisutne goste je pozdravio  predsednik Saveta MZ Kovačica Adam Jonaš. Skupu su se obratili i predsednica NSSNM Dušanka Petrak i ambasador Slovačke Republike u Beogradu Mihal Pavuk. Manifestaciju svečano je otvorio predsednik opštine Kovačica Petar Višnjički.

– Okupljamo se danas da proslavimo bogatstvo naše zajednice, koje je u velikoj meri oblikovano multikulturalnim okruženjem. U Kovačici, svaka etnička zajednica donosi svoj jedinstveni doprinos, stvarajući mozaik kultura koji obogaćuje naš svakodnevni život, izjavio je predsednik opštine Kovačica Petar Višnjički na otvaranju 73. Kovačičkog oktobra.

Prvenstveno, on je primio delegaciju Slovačke u svom kabinetu, potom se obratio na Svečanoj akademiji u organizaciji Saveta mesne zajednice Kovačica.
Na otvaranju Kovačičkog salona umetnosti u Galeriji naivne umetnosti naglasio je važnost upisa navinog slikarstva na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, a u svom obraćanju na otvaranju Trećeg festivala slovačkog naivnog slikarstva u Galeriji Babka pozvao sve da zajedničkim snagama deluju na poboljašanje vidljivosti slovačkog naivnog slikarstva u čitavom svetu.

Maja Gojković, predsednica Vlade APV, izjavila je: „Gotovo jedan vek postoji ova lepota u našoj zemlji za koju zna čitav svet. Očekujemo krajem godine da Unesko prihvati nominaciju naivnog slikarstva i upis na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čitavog sveta. Biće to kruna uspeha saradnje ove zajednice, Opštine i svih koji se bave naivnim slikarstvom, ali i mene lično, jer smo svi zajedno vredno radili na toj nominaciji“, istakla je Gojkovićeva.

Među gostima bili su i  ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre i ambasador Slovačke u Srbiji Mihal Pavuk, počasni konzul Srbije u Slovačkoj Mojmir Vrlik, ali i brojni gosti iz Ministarstva kulture i Vlade APV.

Petar Višnjički, predsednik opštine Kovačica, posetio je i ovogodišnji vašar rukotvorina, tortijadu i program Amateri svome mestu i istakao da je ove godine napravljen izuzeta program za sve građane Kovačice, ali i njihove goste.

(Pančevac)

IDVOR OBELEŽAVA 170 GODINA OD ROĐENJA MIHAJLA PUPINA Na svečanosti će biti najavljeno i otvaranje Inovacionog centra

GOJKOVIĆ: Da Pupinov Idvor postane mesto novih naučnika

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.