MIHOLJSKI SUSRETI Tradicija i zajedništvo na „Banatskom slatkom danu“

21:00

18.10.2024

Podeli vest:

Printscreen/Poljoprivrednik

U srcu Banata, po četvrti put, održani su Miholjski susreti sela u Opovu, manifestacija koja okuplja lokalne zajednice i promoviše očuvanje tradicije. Ovaj događaj, koji se finansira sredstvima Ministarstva za brigu o selu, i ove godine je privukao veliki broj izlagača i posetilaca.

Centralni deo programa održan je na glavnom trgu, gde je organizovan etno bazar „Banatski slatki dan“. Na bazaru je učestvovalo 50 izlagača, najviše iz opštine Opovo – iz mesta Sakula, Sefkerina i Barande, ali su se pridružili i izlagači iz Pančeva, Jabuke, Glogonja, Alibunara, Crepaje, Vršca, Kačareva, Debeljače, Padinske skele, Padine, Vojlovice i Dolova. Bazar je bio bogat ponudom autentičnih proizvoda, uključujući domaće kolače, vina, med, nakit i ručne radove.

Predsednica Udruženja „Aktiv žena Opštine Opovo“, Zorica Ugrinov, posebno je istakla važnost ovakvih manifestacija u očuvanju banatske tradicije.

– Manifestacija je ove godine više nego dobra, ima svega, izlažu udruženja žena, samostalni izlagači, vinari, medari, izrađivači nakita… Mi smo danas pravili banatske pogačice i red je bio zaista veliki. Trudimo se da se ovakve tradicije ne zaborave – rekla je Ugrinov, dodajući da će deo prikupljenih sredstava biti izdvojen za humanitarnu pomoć malom Mateji iz Sefkerina.

Manifestaciju je podržala i predsednica opštine Opovo, Anka Simin Damjanov, koja je zajedno sa saradnicima obišla sve štandove.

– Danas je centralni dan manifestacije i ponosna sam što je sve više izlagača svake godine. Ove godine ih imamo 50, a ponuda je izuzetno bogata i šarolika. Ovakve manifestacije su od velikog značaja za našu malu opštinu i omogućavaju nam da pokažemo kulturno nasleđe južnog Banata – izjavila je Damjanov.

Osim bogate ponude na bazaru, posetioci su uživali u muzičkom programu, gde su nastupila kulturno-umetnička društva iz Sakula, Pančeva i Opova, kao i tamburaški orkestar osnovne škole „Zoran Petrović“. Završnica večeri pripala je Nemanjinom Nikoliću i njegovom bendu, koji su priredili nezaboravan muzički spektakl.

Ovaj događaj još jednom je pokazao snagu zajedništva i ljubavi prema tradiciji, okupljajući ljude iz svih krajeva Banata da proslave svoje kulturno nasleđe i podrže humanitarne inicijative.

(24sedam/Poljoprivrednik)

TEŽAK PERIOD ZA OMOLJICU: Direktor omoljičke škole, nakon nesreće učenice, poziva sve vozače na oprez!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.