PUPS: Uvesti redovnu isplatu 13. penzije

Predsednik GO PUPS-a Vladimir Đurica je rekao da je socijalno garantovana penzija namenjena starijima od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju i nemaju druga primanja

15:05

21.10.2024

Podeli vest:

PUPS

Prošlog vikenda, odbori partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije u preko 30 gradova i opština širom Srbije izašli su na trgove kako bi promovisali program i ciljeve stranke. Akciju „Miholjski susreti PUPS-a” ispratio je i GO Pančevo koji je na Trgu kralja Petra I na štandu dočekao građane i promovisao programe za koje se stranka trenutno zalaže.

Kako je istakao predsednik Gradskog odbora PUPS-a Vladimir Đurica, danas partija može da se pohvali da je težišna ideja sa sloganom koji dugo promoviše – „Penzije prate plate – 3P”, prepoznata, usvojena i u potpunosti sprovedena u delo. PUPS smatra da solidarnost i pravda podrazumevaju da ako raste plata profesora, lekara, policajca… u istom procentu mora da raste i penzija njihovih bivših kolega, a sada penzionera. PUPS nastavlja s borbom, pa kroz ovu akciju upoznaje građane s programima i traži njihovu podršku kako bi ih sproveli u delo.

Na prvom mestu je uvođenje socijalno garantovane penzije. Socijalno garantovana penzija za koju se PUPS zalaže je namenjena starijima od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju (nemaju zakonski minimum od 15 godina radnog staža) i nemaju druga primanja ili druge prihode. Ima ih prilično u gradovima i selima. Mada, po istraživanjima PUPS-a, pretežno se radi o ženama na selu. Stranka tako želi da pomogne bakama, majkama i sestrama koje su radile na selu i brinule o porodici, pri čemu su ostale bez staža i, kasnije, penzije.

Drugi program jeste redovna isplata 13. penzije. O ovome je Vladimir Đurica za „Pančevac” rekao:

– Mi se i za ovu ideju zalažemo godinama. Po našem viđenju ona je namenjena penzionerima sa najnižim primanjima; treba zajedničkim stavovima da utvrdimo koji je taj iznos penzije koji smatramo za granicu. Ovakav stav se rodio iz činjenice da se svakim povećanjem penzija povećava jaz između najnižeg i najvišeg iznosa penzija. Opet, kako smatramo da je penzija ekonomska kategorija, ovo nam je u potpunosti razumljivo. Ipak, smatramo da je taj jaz toliki da bi bilo pravedno i solidarno da se krene s isplatom 13. penzije za najugroženije penzionere. Na taj način bismo smanjili jaz i pomogli velikom broju naših sugrađana.

On je pozvao sve građane da podrže PUPS: vikendom na trgu Kralja Petra I, dok radnim danima sve o programima ove stranke možete saznati u njenim prostorijama u Ulici Žarka Zrenjanina 22-24, od 10 do 12 sati.

(Pančevac / S: T.)

DA LI ĆE BITI UVEDENA SOCIJALNA-GARANTOVANA PENZIJA? Krkobabić: Zalažemo se za uvođene ovog primanja za najstarije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.