PIJAČNI DAN: Zašto je kupus duplo skuplji nego lane

17:00

29.10.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Zbog dugotrajne suše i nepovoljnih vremenskih uslova koji su uticali da se teško održi rod, cene na topličkim pijacama su veće nago prethodnih godina. Najveća razlika je kod cene kupusa, koji je prošle godine koštao od 30 do 50 dinara, a ove iznosi od 80 do 100 dinara za kilogram.

Pijačni dan u Žitorađi okupio je mnogobrojne proizvođače ali i kupce pred kojima je raznovrstan izbor robe za spremanje zimnice.

„Spremili smo ajvar, malo mešane salate. Skupo jeste, ali svakako volimo“, kaže jedan građanin Žitorađe, a na pitanje da li je skupo meštani kažu: „Pa možda za nekog jeste, za nekog nije. Mislim da nije. Ipak, ljudi rade, muče se.“

Loši vremenski uslovi naročito su bili za uzgoj kupusa, koga na pijaci u Prokuplju ima manje nego ranije, a i cena mu je veća.

Printscreen/RTSPrintscreen/RTS

“Održan je sa nekim većim ulaganjem i to sve zbog suše, ali je kvalite dobar. Cena je negde, ne nešto više, na malo je 100 dinara, na veće, za one koji spremaju zimnicu 80 din“, navodi Negovan Đorđević, prodavac iz Prokuplja.

Mira Pavlović jedna je od retkih koji ga sada kupuju, dok mnogi čekaju da cena padne i ona kaže: “ 40 kilograma trebalo bi da vozim za Beograd, iz Beograda za Skandinaviju, Švedsku. Tamo imam tri deteta. Oni slave sad Sv. Luku, pa Sv. Nikolu, pa posle tamo idu naši praznici.“

Na pijacama se već pojavio i kiseli kupus čija je cena 250 dinara za kilogram, a za one koji nisu spremili zimnicu ima i gotovih proizvoda.

„Ajvar se kreće 800 dinara, hiljadu, turšija u teglama je tu do hiljadu , hiljadu i po, zavisi od litraže tegle. Imate krastavčiće pasterizovane 300 dinara, ljutenicu koja je od 800 do hiljadu“, navodi Violeta Jovanović, prodavac iz Prokuplja.

Jesen je svojim bojama ulepšala topličke pijace. One su prepune raznovrsnog voća i povrća, uzgojenog u domaćim baštama , često i bez upotrebe hemije.

(RTS)

OGROMNA POTRAŽNJA ZA SRPSKIM KUPUSOM: Za Dobricu iz Mršinca još nema predaha, radovi na njivi i dalje traju

GLOGONJ: “Glogonjska jesen” u nedelju nudi brojne špecije od kupusa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.