PRASETINA 2.000, A JAGNJETINA 2.700 DINARA: Čačanski pečenjari u sezoni slava imaju pune ruke posla
Saznajte zašto je bundeva toliko zdrava i zašto uvek treba da bacite gorku bundevu
Saznajte zašto je bundeva toliko zdrava i zašto uvek treba da bacite gorku bundevu
Pre svega, bundeva ima malo kalorija – u 100 grama samo 27. Prija kao pečena u rerni, u piti, kao prilog ili kao supa. Obezbeđuje mnoge hranljive materije kao što su beta-karoten, vitamin A, magnezijum, kalcijum i kalijum. Ima i gvožđe j u prilično visokoj proporciji. Seme bundeve – pečeno i soljeno – gricka se kao užina a koriste se i u pecivu. Sadrži srednju količinu ugljenih hidrata – u 100 grama oko 4,6 grama ugljenih hidrata.
Smatra se da seme bundeve umiruje iritabilnu bešiku a meso bundeve je diuretik jer sadrži puno vode i kalijuma, ali malo natrijuma. Za dovoljnu dozu potrebno je jesti dva puta dnevno bar po supenu kašiku semenki, a ulje od bundeve treba koristiti i za začinjavanje salata. Što se tiče pozitivnog uticaja na probleme sa prostatom, takav efekat nije naučno dokazan. Ljudi koji su skloni prehladama bi trebalo da jedu supu od bundeve a dejstvo je još izraženiji ako se ona začini karijem ili čilijem.
Bundevino ulje sadrži nutritivno vredne masne kiseline. Takođe obezbeđuje velike količine vitamina E, ali i vitamine A, B1, B2, B6, C i D. Tome treba dodati i minerale: fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, selen i cink. Obezbeđuje takođe i fitosterole – fitokemikalije koje blago snižavaju nivo holesterola i deluju antioksidativno.
Samo ne treba zaboraviti da zbog svojih vrednih nezasićenih masnih kiselina, bundevin ulje brzo užegne, pa bi ga trebalo čuvati u frižideru.
(Pančevac/N.S.)