ZELENA APOTEKA: Koliko je zdrava bundeva

Saznajte zašto je bundeva toliko zdrava i zašto uvek treba da bacite gorku bundevu

22:00

01.11.2024

Podeli vest:

Foto: Pixabay
Bundeva

Pre svega, bundeva ima malo kalorija – u 100 grama samo 27. Prija kao pečena u rerni, u piti, kao prilog ili kao supa. Obezbeđuje mnoge hranljive materije kao što su beta-karoten, vitamin A, magnezijum, kalcijum i kalijum. Ima i gvožđe j u prilično visokoj proporciji. Seme bundeve – pečeno i soljeno – gricka se kao užina a koriste se i u pecivu. Sadrži srednju količinu ugljenih hidrata – u 100 grama oko 4,6 grama ugljenih hidrata.

Međutim, savetuje se oprez ako naletite na gorku tikvu do čega dolazi zbog ukrštanja sa drugim sortama ili jake toplote. Takozvani kukurbitacini mogu izazvati simptome trovanja kao što su ubrzani rad srca, dijareja i mučnina, pa čak i fatalne posledice. Zato, gorku bundevu uvek treba baciti.

Smatra se da seme bundeve umiruje iritabilnu bešiku a meso bundeve je diuretik jer sadrži puno vode i kalijuma, ali malo natrijuma. Za dovoljnu dozu potrebno je jesti dva puta dnevno bar po supenu kašiku semenki, a ulje od bundeve treba koristiti i za začinjavanje salata. Što se tiče pozitivnog uticaja na probleme sa prostatom, takav efekat nije naučno dokazan. Ljudi koji su skloni prehladama bi trebalo da jedu supu od bundeve a dejstvo je još izraženiji ako se ona začini karijem ili čilijem.

Bundevino ulje sadrži nutritivno vredne masne kiseline. Takođe obezbeđuje velike količine vitamina E, ali i vitamine A, B1, B2, B6, C i D. Tome treba dodati i minerale: fosfor, kalijum,    kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, selen i cink. Obezbeđuje takođe i fitosterole – fitokemikalije koje blago snižavaju nivo holesterola i deluju antioksidativno.

Samo ne treba zaboraviti da zbog svojih vrednih  nezasićenih masnih kiselina, bundevin ulje brzo užegne, pa bi ga trebalo čuvati u frižideru.

(Pančevac/N.S.)

ZELENA APOTEKA: Oprezno sa uljem čajevca

ZELENA APOTEKA: 6 namirnica bogatih antioksidantima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.