KRAJ PANDEMIJE KORONA VIRUSA: SZO ukinula globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju zbog kovida 19

16:27

05.05.2023

Podeli vest:

RINA

Kovid 19 nakon tri godine ne predstavlja više globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Ukidanje vanredne zdravstvene situacije je znak napretka koji je svet postigao u borbi protiv koronavirusa, ali kovid 19 je i dalje prisutan, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejezus istakao je da je, prema dostupnim podacima, najmanje sedam miliona ljudi širom sveta umrlo tokom pandemije koronavirusa, uz napomenu da je pravi broj umrlih verovatno skoro tri puta veći od zvaničnih procena.

„Juče se Komitet za hitne slučajeve sastao 15. put i preporučio mi da proglasim kraj vanredne situacije u javnom zdravstvu. Prihvatio sam taj savet. Stoga, sa velikom nadom proglašavam da je okončana vanredna zdravstvena situacija“, rekao je Tedros i upozorio da koronavirus ostaje značajna pretnja.

Komitet SZO za hitne slučajeve proglasio je vanrednu zdravstvenu situaciju zbog koronavirusa na globalnom nivou pre tri godine – 30. januara 2020.

Iz SZO kažu da je status vanredne situacije pomogao da se međunarodna pažnja fokusira na pretnju po zdravlje, kao i da se ojača međunarodna saradnja u proizvodnji vakcina i ostalih tretmana protiv koronavirusa.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.