BUNAR KIFLE: Starinski vojvođanski slatkiš koji ćete obožavati! Evo kako se prave (RECEPT)

15:31

27.06.2023

Podeli vest:

Bunar kifle su starinske, karamelizovane kiflice napravljene od testa koje je uskislo u ledenoj vodi.  Specifičan naziv ovih kifli dolazi iz naroda i uslova u kojima je nekada davno živeo. 

Naime, u prošlosti salaši po Vojvodini nisu imali frižidere pa su žene hranu koju je trebalo rashladiti, ili sačuvati od visokih temepratura, spuštale u bunar. Isto se postupalo i sa testom za ove kiflice. Domaćice bi umesile fino, mekano testo koje bi, potom, uvijale u platnenu krpu, potapale u kofu punu ledene vode pa je spuštale u bunar u kojem je temperatura bila izuzetno niska. To testo bi tokom noći uskislo, pa bi domaćice rano ujutro izvadile kofu i razvile Bunar kifle.

Za pripremu ovog starinskog recepta potrebna je kvalitetna, bela svinjska mast, dosta šećera i dosta strpljenja – testo treba da kisne u frižideru tokom cele noći!

RECEPT

40 g svežeg kvasca

1 kašika šećera

300 ml toplog mleka

200 g  svinjske masti

3 jajeta

malo soli

700 -750 g brašna

oko 600 g šećera za formiranje kiflica

 

Razmutiti kvasac u toplom mleku, zajedno sa kašikom šećera. Dodati mast, jaja, so i veći deo brašna. Zamesiti meko testo dodajući ostatak brašna.
Testo prebaciti na sredinu platnene krpe ili platnene salvete. Vezati suprotne krajeve pa provući varjaču. Okačiti testo nad pun lonac hladne vode. Testo će većim delom biti u vodi, tako i treba.
Prebaciti lonac sa testom u frižider i ostaviti da uskisne najmanje tri sata (može i preko noći).
Nakon tog vremena izvaditi lonac iz frižidera pa izvući krpu sa testom. Testo izvaditi iz krpe i prebaciti ga na radni površinu posutu šećerom.
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Podeliti testo na četiri dela. Svaki deo razvući na pošećerenoj radnoj površini i rastezati ga i uvijati u spiralni valjak. Valjak seći na svakih 10 cm pa svako parče još malo spiralno uviti i saviti kao kiflu.
Ređati kifle u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 – 25 minuta.
(Pančevac/Ana Vugrinec)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.