BUNAR KIFLE: Starinski vojvođanski slatkiš koji ćete obožavati! Evo kako se prave (RECEPT)
Bunar kifle su starinske, karamelizovane kiflice napravljene od testa koje je uskislo u ledenoj vodi. Specifičan naziv ovih kifli dolazi iz naroda i uslova u kojima je nekada davno živeo.
Naime, u prošlosti salaši po Vojvodini nisu imali frižidere pa su žene hranu koju je trebalo rashladiti, ili sačuvati od visokih temepratura, spuštale u bunar. Isto se postupalo i sa testom za ove kiflice. Domaćice bi umesile fino, mekano testo koje bi, potom, uvijale u platnenu krpu, potapale u kofu punu ledene vode pa je spuštale u bunar u kojem je temperatura bila izuzetno niska. To testo bi tokom noći uskislo, pa bi domaćice rano ujutro izvadile kofu i razvile Bunar kifle.
Za pripremu ovog starinskog recepta potrebna je kvalitetna, bela svinjska mast, dosta šećera i dosta strpljenja – testo treba da kisne u frižideru tokom cele noći!
RECEPT
40 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
300 ml toplog mleka
200 g svinjske masti
3 jajeta
malo soli
700 -750 g brašna
oko 600 g šećera za formiranje kiflica