NEOBIČAN VIRUS STIGAO U SRBIJU Gubi se glas, temperatura blaga! Evo koji su SIMPTOMI

11:42

01.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Temperatura, malaksalost, bolovi u grlu, promuklost, gubitak glasa jedni su od simptoma koji već nekoliko nedelja muče građane Srbije. Kako stručnjaci objašnjavaju, nije reč o nepoznatom virusu ili novoj verziji KOVID-a, već sezonskoj miksovanoj infekciji karakterističnoj za prelazne periode.

Iako je leto period godine u kojem najčešće „vrebaju“ stomačni virusi, još uvek su aktuelni virusi koji prate probleme poput temperature, opšte malaksalosti i bolova u zglobovima i mišićima kao i bolova u grlu i gubitka glasa, objašnjavaju stručnjaci.

Reč je uglavnom o respiratornim infekcijama mešanog tipa koju su, bez obzira na toplije dane, još uvek prisutne. Respiratorni virusi  i enterovirusi prisutni su i kod dece, i kod odraslih, ali i razne vrste bakterija poput pneumok, streptokok i stafilokok koje mogu izazvati upravo promuklost.

Prema rečima lekara, kovid je gotov u smislu masovnosti. Može dati blage simptome slične prehladi koja prođe brzo. Takođe, koronu treba pratiti kod starijih i hroničnih, kod svih ostalih ona već duže vreme ne predstavlja nikakvu opasnost.

STOMAČNI VIRUS IPAK DOMINANTAN

U letnjem periodu počinju da vladaju crevne infekcije, ali ove godine je situacija nešto drugačija jer je vreme toplo-hladno što ostavlja prostor za česte respiratorne probleme. Klima je ove godine nešto drugačija u odnosu na klimu od prošle godine, mnogo je vlage i naglih promena temperatura, koletivni imunitet je osetljiviji i sve to, zajedno, utiče na česta oboljenja.

NIZAK INTENZITET RESPIRATORNIH BOLESTI

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ navode da podaci iz nadzora nad akutnim respiratornim infekcijama ukazuju na nizak intenzitet učestalosti ovih bolesti što odgovara očekivanoj situaciji za topli period godine. Kada je u pitanju  COVID-19, uočava se kontinuirani trend smanjivanja učestalosti ove infekcije, a isti trendovi se registruju i u drugim zemljama regiona i u Evropi.

(Pančevac/Blic)

HITNA POMOĆ PANČEVO: Jedna osoba prevezena na VMA zbog trovanja alkoholom, hitna intervencija u BIG-u

DOM ZDRAVLJA PANČEVO: Zatvorena KOVID ambulanta, od danas testiranje i lečenje kod svog izabranog lekara

SAVETI NADE MACURE KOJIH UVEK TREBA DA SE SETITE KAD SU VRUĆINE Ako nemate klimu, ovo je rešenje!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.