MI PITAMO ZA VAS: Da li je moguće da kao hranitelj ostvarim pravo na penziju?

14:27

12.07.2023

Podeli vest:

pexels-pixabay
„Do pre dve godine sam bila hranitelj jednoj devojčici. To je trajalo devet godina. Bila mi je kao kćerka i nisam razmišljala tada da li time ostvarujem i pravo na penziju. Ali, koliko znam, to je moguće. Ne radim već dvadeset godina pošto je moje preduzeće tada propalo”, pitala je naša sugrađanka Marija J.
Odgovor: Centar za socijalni rad, koji i odlučuje da li je neko sposoban da bude hranitelj, zaključuje ugovor radi obavljanja poslova hraniteljstva kojim se definišu obaveze hranitelja u čuvanju, podizanju i vaspitavanju deteta, ali se određuje i naknada. Kolika je naknada, zna se unapred, pa je tako počev od januara 2023. određeno da je to za staranje o jednom detetu 24.489,72 dinara. Dodatno se uplaćuju i troškovi u visini od 40.846,00 dinara, kao i naknada troškova prevoza dece van mesta prebivališta, zatim džeparac.
Ono što je trenutno za vas bitno jeste da je centar za socijalni rad u obavezi da uvek plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a za zdravstveno ako hranitelj već nema zdravstveno osiguranje, to jest ako već nije u radnom odnosu. Što se tiče penzijskog osiguranja, ono se trenutno uplaćuje u odnosu na sumu od 24.489,72 dinara, što iznosi 7.733,59 dinara.
Prema tome, jasno je da hranitelji stiču i penzijski staž, kao i bilo koji drugi zaposleni. To znači da lice koje zaključi ugovor o hraniteljstvu ima pravo da mu se to vreme kada je obavljao poslove po ugovoru prizna u staž osiguranja i da, po tom osnovu, ostvari pravo na penziju kada ispuni zakonom propisane uslove. Staž osiguranja po osnovu ugovora o hraniteljstvu zavisi isključivo od visine plaćenog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Kao što smo opisali, visinu doprinosa utvrđuje država, preciznije resorno ministarstvo rešenjem. Upis staža koji je ostvaren radom po ugovoru o hraniteljstvu obavlja filijala Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO). Zahtev za upis staža podnosi se filijali RFPIO koja je nadležna prema mestu stanovanja hranitelja, a uz zahtev se prilažu radna knjižica, kopija lične karte i dokaz o prestanku obavljanja ugovorenih poslova.
U svakom slučaju trebalo bi da odete do PIO fonda i da utvrdite šta vam je upisano od staža. Pošto niste napisali koliko godina imate i koliko ste staža ostvarili pre hraniteljstva i eventualno posle prestanka hraniteljstva, ne možemo da vam kažemo da li ste stekli uslove za dobijanje penzije i kada ćete moći da ostvarite to pravo.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.