DANAS JE SVETA PETKA TRNOVA I NIKAKO SE NE RADE 2 STVARI: Posebno žene ovo moraju ispoštovati

10:25

08.08.2023

Podeli vest:

Youtube Printscreen / Televizija Laser

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu Petku Trnovu, svetiteljku koja je poznata kao zaštitnica žena.

Za Trnovu Petku kažu i da je ženski praznik, jer ga prvenstveno praznuju žene koje danas ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Mlade devojke, veruje se, danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Srpska pravoslavna crkva danas, 8. avgusta praznuje dan Prepodobne mučenice Paraskeve Rimske – Trnove Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Zbog blagosti i čuda koja je učinila za života, pred njene mošti i danas dolaze vernici da mole za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Praznik Trnove Petke, kao i praznici Ognjene Marije i Blage Marije, nije crveno slovo, ali je poštovan u srpskom narodu, a naročito među ženama. Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, završava se mali letnji „ciklus ženskih praznika“.

(Pančevac/Stil)

INICIJATIVA NAVIJAČA DINAMA 1945: U čast velikana da stadion ponese ime jednog od najboljih igrača u istoriji srpskog fudbala- Moša Marjanović!

BIO JE PANČEVAČKI MARATON, A OVO SU POBEDNICI: Najmlađi pobednik Mila Kostić (do 5 godina), a najstariji Vlado Stevanović (89)! Slede prijave za trku u oktobru u Pesku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.