SARAJEVO U ŠOKU POSLE PROMOCIJE FILMA HEROJI HALIJARDA Bajić: Četnici spasli više od 500 savezničkih pilota! Organizator SFF: Zatečeni smo

09:00

16.08.2023

Podeli vest:

Facebook/Contrast Studios

U okviru programa Sarajevo film festivala danas je održan „CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija“ na kojem je predstavljen film Radoša Bajića „Heroji Halijarda“, zasnovan na stvarnom istorijskom događaju, s četnicima kao pozitivcima. Mediji u Federaciji BiH su besno reagovali na događaj, a organizatori festivala tvrde da su „zatečeni“.

Sarajevskim medijima u ovom filmskom ostvarenju smeta što se, kao što piše Klix.ba, „četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu.

Reč je inače o stvarnom istorijskom događaju u kojem su četnici, holivudskim rečnikom rečeno, zaista bili pozitivci. Događaj je toliko istorijski nekontroverzan da ga u Srbiji redovno obeležavaju i američki ambasadori u Beogradu.

Spasavanje savezničkih pilota, u organizaciji američke avijacije i u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, trajalo je od augusta do decembra 1944. godine.

O ovom projektu danas je u Sarajevu govorio Nedeljko Bajić, producent filma i direktor produkcije Contrast studios.

Autor filma Radoš Bajić je u ranijim izjavama o ovom filmu kazao da je „ovu priču izneo bosonogi srpski narod koji se u tom trenutku našao u najdramatičnijem periodu svoje istorije, ostavljen u beznađu“.

– U tim i takvim uslovima, srpski narod je pokazao svoju humanost, čovekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, već je priča duboko lična i data je iz vizure jedne srpske porodice kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena – rekao je ranije Radoš Bajić.

U opisu filma se navodi da su „Heroji Halijarda“ priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija.

Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

Četnici su u okviru ove operacije učestvovali u spašavanju više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije.

Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao Operation Halyard.

Igrani film „Heroji Halijarda“ realizovan je uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije. Premijera filma planira se za jesen 2023.

U filmu se pojavljuje skoro stotinu srpskih i stranih glumaca među kojima su Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nenad Heraković, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi.

– Bilo kakav komentar je suvišan, i mi smo zatečeni – rekla je za Klix.ba Andrijana Copf, PR Sarajevo Film Festivala.

(Pančevac/Blic)

PENZIONERI IZ DOLOVA NE MIRUJU Pronašli svoj eliksir mladosti na izvoru kod crkve Vodice

NA JESEN DRUGO KOLO NAGRADNE IGRE“UZMI RAČUN I POBEDI“: Objavljena nova verzija mobilne aplikacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.