PREDSEDNIK VUČIĆ IZ ATINE: Sutra ujutru će se sastati sa Zelenskim u četiri oka! U naredna dva dana će se obratiti naciji!

18:43

21.08.2023

Podeli vest:

printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Atini, gde će večeras prisustvovati neformalnoj večeri priređenoj za lidere regiona.

Vučić je rekao da je ne razume kako je pravljen format u Atini, za koji kaže da je čudan. Dodaje da je pet zemalja Zapadnog Balkana pozvano, ali kako, ko i na koji način, nisu dobili poziv.

– Čak je pozvana i Priština, mada oni neće doći, iako ih Grčka nije formalno priznala. Pozvani su Hrvati, Rumuni i Bugari, Mađari nisu, takođe, Zelenski je pozvan, kao i predsednica Moldavije – rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovori sa Ursulom fon der Lajen bili veoma dobro, ozbiljni i odgovorni.

– Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, imali smo veoma konkretne razgovore – rekao je Vučić.

Kako kaže, sutra ujutru će imati bilateralni sastanak sa Zelenskim. Ističe da situacija za Srbiju nije baš najlakša, ali dodaje da nije prvi put i da će se boriti za Srbiju i njenu evropsku budućnost, ali i za naše nacionalne interese. Ipak, ističe da će to u budućnosti biti sve teže.

Predsednik je najavio da će u naredna dva dana da se obrati građanima Srbije i da ih obavesti šta se sve tačno zbiva, bez skrivanja.

– Želeo sam i želim da vodimo samostalnu i odgovornu politiku, zato smo u toj poziciji. Nikakav problem ne bi imali da smo pristali da to nemamo. Stvar je u izboru, da li hoćete da služite nekom drugom ili svom narodu. Ja sam izabrao da služim svom narodu, što smatram da je najvažnije za nas – rekao je Vučić.

Dodaje da je i jačim zemljama teško da vode takvu politiku, dodaje da je izabrao put slobode, samostalnosti i nezavisnosti.

– Možete li da zamislite koliki strah i tremu imam prede svaki od ovih sastanaka. Ali svaki put sebi kažem nema problema, neka me osuđuju, ali moje je da se borim za svoj narod. Zato idem i borim se, za svoj narod i za svoje građane – rekao je Vučić.

Kako kaže, njegov problem je da brine o građanima i o zemlji.

– Dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, a opet znam da moramo da budemo na evropskom putu – rekao je Vučić.

Ističe da će ponoviti stav Srbije, dodaje da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, pa se nada da će i oni poštovati teritorijalni suverenitet Srbije. Na sastanku, koji će se održati u vili Maksimos, razgovaraće se o proširenju i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Na večeri će, pored Vučića, biti prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Na skupu će učestvovati i lideri zemalja regiona koje su članice EU – premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku, dok su predsednica Slovenije i predsednik Albanije sprečeni da dođu.

 

(Pančevac/Kurir)

DANAŠNJI SUSRET IMA POSEBNU SIMBOLIKU Vučić sa Orbanom: Od srca čestitam Vama i bratskom narodu Mađarske ovaj veliki praznik! FOTO

VEČERA ZA LIDERE REGIONA Predsednik Vučić u ponedeljak putuje u Grčku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.