VAKCINU PROTIV HPV VIRUSA ZA GODINU DANA PRIMILO OKO 27 000 DECE Interesovanje uglavnom u većim gradovima, potrebna obimnija imunizacija

16:42

13.09.2023

Podeli vest:

freepik

Za nešto više od godinu dana, vakcinu protiv humanih papiloma virusa primilo je oko 27.000 dečaka i devojčica. Međutim, to nije dovoljno, ako znamo da se posle kardiovaskularnih bolesti, građani Srbije najčešće razboljevaju i umiru od malignih bolesti, a upravo su humani papiloma virusi odgovorni za mnoge maligne i benigne promene koje pogađaju i mlađe i starije stanovništvo.

Dnevno, zbog raka grlića materice izgubimo najmanje dve žene. I nije samo taj karcinom, bolest koju izazivaju humani papiloma virusi. Zato na godišnjicu od početka primene ha-pe-ve vakcine o trošku države, imamo jasne poruke.

Ono što je najčešće pitanje nama u praksi – jeste šta vi doktorka mislite o samoj vakcini, Ja najčešće kažem, ja sam vakcinisala svoju decu i to je sasvim dovoljan odgovor ja mislim, svim roditeljima”, rekla je dr Aleksandra Sekulić Frković, pedijatar u Domu zdravlja Voždovac.

„Ovo nije nova vakcina, ovo je jedna od najboljih vakcina koje postoje, ovo je vakcina koja štiti od infekcija i malignih bolesti od kojih se umire, ovo je nešto što imamo kao poklon i dar da sprečimo najteže bolesti i zato moramo da učinimo više. Edukacija na tri nivoa, pedijatri, ginekolozi i opšta javnost”, dodaje prof.dr Goran Vukomanović iz Dečje klinika u Tiršovoj.

„To je prvi inovativni lek koji je uveden na listu lekova kao prevencija. Mislim da treba da nastavimo da intenziviramo imunizaciju, i da ona bude ujednačenija po celoj Srbiji, zašto, kada pogledate podatke, suština je da samo Beograd, Novi Sad, Kragujevac imaju adekvatnu imunizaciju, dok ostali krajevi, zaista su loši jako rezultati”, kaže prof.dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

A šta može vakcina da promeni u kontinuiranoj i masovnoj primeni?

„Koliko je vakcinacija veliki korak ilustruje nam podatak iz zemalja poput Australije koju često navodim kada pričam na ovu temu. Australija prva zemlja na svetu u kojoj će biti eliminisan rak grlića materice, jer je od 2005. godine do 2015. stopa prisutnosti ha-pe virusa kod žena opala sa 22,7 na 1,1 procenat”, izjavila je prof.dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

„Da uđemo u škole, da radimo na podizanju svesti, kako bi nam ta sumorna statistika bila, da kažemo manja, nije samo rak grlića, i anusa, i penisa i ždrela, imamo snagu imamo oružje, i svi zajedno možemo da učinimo, uskoristimo to”, kaže Gorica Đokić iz udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori”.

O trošku države, dostupna je devetovalentna vakcina, koja štiti od devet najčešćih i najopasnijih humanih papiloma virusa. Preporučena je i besplatna je za decu od devet do 19 godina.

(Pančevac/RTS/Ana Stamenković)

BRNABIĆ: Sa MMF se razgovara da povećanje cene struje bude minimalno ili da ga ne bude

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.