MIROVIĆU URUČEN ORDEN SVETOG SAVE: Za višedecenijsko zalaganje i rad na obnovi i izgradnji hramova širom zemlje

11:41

01.10.2023

Podeli vest:

printscreen/Pokrajinska vlada

Predsedniku Pokrajinske vlade Vojvodine Igoru Miroviću, na osnovu odluke Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, uručen je u Sremskim Karlovcima Orden Svetog Save drugog stepena, za višedecenijsko zalaganje i rad na obnovi i izgradnji hramova širom naše zemlje, posebno u Vojvodini.

Vladika sremski gospodin Vasilije istakao je, uručivši orden, Mirovićevu ljubav prema crkvenom, duhovnom i kulturnom nasleđu, njegovu predanost i veliki angažman na obnovi crkava i manastira ne samo u tri eparhije na severu naše zemlje, već svugde gde je to bilo potrebno i gde je do njega došao glas i molba za pomoć.

Posebno je naglasio Mirovićevu ulogu u obnovi Patrijaršijskog dvora i Bogoslovije Sveti Arsenije u Sremskim Karlovcima, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada

Igor Mirović, još od 1992. godine, kada je bio član Odbora za izgradnju Hrama prenosa moštiju Svetog Save na Bistrici u Novom Sadu, sve do danas, kada nosi dostojanstvo ktitora Hrama rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, više decenija pomaže na sve načine crkvu, kao i obnovu još 15 hramova na teritoriji Eparhije sremske.

Poslednjih godina i lično je angažovan na sveobuhvatnoj rekonstrukciji manastira Mala Remeta, a tokom 2005. i 2006. godine učestvovao je u izgradnji gostoprimnice u manastiru Kovilj u vreme kada je iguman bio patrijarh Porfirije.

Veoma je aktivan u radu zajednice i crkvenom životu u Sremskoj Kamenici, gde živi sa porodicom.

Igor Mirović je prva je ličnost iz javnog života sa teritorije Vojvodine kojoj je uručen Orden Svetog Save još od 1985. godine, kada je ovo visoko crkveno odlikovanje ustanovljeno.

Pokrajinska vlada

Dragani Milošević, pokrajinskom sekretaru za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, uručen je Orden Majke Angeline, najviše priznanje Eparhije sremske.

POČEO POPIS POLJOPRIVREDE: Evo koji se podaci prikupljaju i ko je dužan da primi popisivača

(Pančevac/Pokrajinska vlada)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.