Uživanje u poslastici ne mora nužno značiti odricanje od zdrave ishrane, a upravo je takav slučaj sa ovim ukusnim posnim kolačem sa šargarepom i čokoladom.
Ovaj recept donosi savršenu kombinaciju sočnih komadića šargarepe i tamne, posne čokolade, bez upotrebe mlečnih proizvoda ili jaja.
Sastojci:
2 šolje rendane šargarepe
1 šolja smeđeg šećera
1/2 šolje ulja
1/4 šolje jabukovog soka
1 kašičica ekstrakta vanile
2 šolje brašna (može se koristiti i integralno brašno)
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice praška za sodu bikarbonu
1/2 kašičice cimeta
Prstohvat soli
1 šolja tamne čokolade (posne), iseckane na sitne komade
Uputstvo:
U velikoj posudi, pomešajte rendane šargarepe, smeđi šećer, ulje, jabukov sok i ekstrakt vanile. Dobro promešajte sve sastojke.
U drugoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so.
Dodajte suve sastojke mokrima, postepeno mešajući smesu dok se ne formira homogena masa.
Na kraju, dodajte iseckanu tamnu čokoladu i nežno je umešajte u smesu.
Uključite rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Pripremite pleh za pečenje, obložite ga papirom za pečenje i sipajte smesu u njega.
Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja na komade.
Prijatno!
(Pančevac)