ŠTA URADITI SA VIŠKOM HRANE NAKON PRAZNIKA? Šest ideja kako iskoristiti ostatke jela sa novogodišnje trpeze
Svi znamo da su praznične trpeze obilne, ali šta raditi s viškom hrane nakon što se svi gosti odu? Umesto da hrskavo pecivo, sočne kolače i bogata glavna jela završe u smeću, postoji niz načina kako da ih iskoristite i pritom smanjite svoj ekološki otisak.
Mi vam donosimo nekoliko ideja zahvaljujući kojima će višak hrane iz vašeg doma biti pametno upotrebljen.
Darujte ostatke hrane
Razmislite o donaciji hrane lokalnim organizacijama za pomoć onima kojima je to potrebno. Na taj način, vi ne samo da smanjujete višak hrane, već i doprinosite zajednici.
Spremite ukusne sendviče
Peciva, šunke, sirevi i umaci mogu poslužiti kao sjajna osnova za pravljenje ukusnih sendviča. Složite slojeve i napravite bogate sendviče za naredne dane ili ih podelite sa porodicom i prijateljima.
Kreirajte nove obroke
Iskoristite ostatke mesa, povrća i priloga da biste kreirali nove obroke. Na primer, preostala piletina može postati osnova za ukusan rižoto, a povrće možete dodati u najrazličitije salate.
Zamrznite delikatese za kasnije
Ako imate višak kolača, torti ili drugih dezerta, zamrznite ih za kasnije. Na taj način, možete uživati u slatkim poslasticama i nakon prazničnog razdoblja.
Razmislite o kompostiranju
Ako je hrana postala neupotrebljiva za ljudsku konzumaciju, razmislite o kompostiranju. Kompostiranje je održiv način da se smanji količina otpada i stvori hranljiva zemlja za baštu.
Delite recepte sa zajednicom
Podelite svoje kreativne ideje o tome kako iskoristiti ostatke hrane s prijateljima i porodicom. Možete organizovati i razmenu hrane sa svojim bližnjima, pružajući svima priliku da iskoriste višak na održiv način.
Pametna upotreba prazničnog viška hrane ne samo da štedi resurse već i doprinosi očuvanju životne sredine. Svi ovi saveti zajedno čine mali, ali značajan korak prema održivijem životnom stilu.
(Pančevac)