NEPROCENJIVO VREDAN DOKUMENT: Hitlerova direktiva stigla u Muzej žrtava genocida, do 18. februara u Narodnom muzeju

15:42

24.01.2024

Podeli vest:

printscreen/FB/Muzej žrtava genocida

Premijerka Ana Brnabić uručila je direktoru Muzeja žrtava genocida Dejanu Ristiću originalni dokument Direktive br. 25 kojom je nemački kancelar Adolf Hitler 27. marta 1941. godine izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, dokument će od sutra 25. januara u podne do 18. februara 2024. biti izložen u Narodnom muzeju Srbije.

Jedan od najznačajnijih dokumenata u celokupnoj istoriji Srbije, Vlada je kupila 29. novembra prošle godine na inicijativu Muzeja žrtava genocida koji ju je prethodno uputio predsedniku Aleksandru Vučiću.

printscreen/FB/Muzej žrtava genocida

Zahvaljujući tome, jedan od trinaest originala Direktive br. 25, koga je potpisao Adolf Hitler, sada je u vlasništvu Republike Srbije.

Kako se naglašava u saopštenju Vlade, takav prvorazredni istorijski izvor biće trajno sačuvan u Muzeju žrtava genocida i na taj način ostavljen u amanet svim generacijama.

Navodi se da je to i prvo javno izlaganje jednog od najznačajnijih istorijskih izvora celokupne nacionalne prošlosti srpskog naroda i čitavog našeg regiona.

U saopštenju se ističe da je taj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor istovremeno predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

printscreen/FB/Muzej žrtava genocida

Podseća se da je sadržaj direktive označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine kada je počelo bombardovanje Beograda.

Dokumentom su započete i četvorogodišnje dramatične borbe i bezmerno stradanje civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda, zaključuje se u saopštenju Vlade.

VUČEVIĆ SA BOCAN – HARČENKOM: Razgovarali o aktuelnoj situaciji na KiM i o saradnji u oblasti odbrane

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.