KAČAREVO JE PONOVO PRESTONICA SLANINE Evo kako se mali proizvođači iz okoline Pančeva pripremaju za ovu manifestaciju

12:41

07.02.2024

Podeli vest:

Pančevac

Sledećeg četvrtka u Kačarevu će svečano biti otvorena 37. „Slaninijada”. Pušnice ne samo u ovom selu već u čitavom Banatu pune su slanine, kobasica, pečenica i raznih drugih proizvoda.

Živan Erski iz Bavaništa 8. put će učestvovati na „Slaninijadi” i u svojoj pušnici kobasicama daje poslednju aromu uz pomoć dima koji dobija od drva divlje trešnje i šljive. Pečenice su već spremne za prodaju:

– Hteo bih da pohvalim organizatore koji su ukazali šansu malim poljoprivrednim proizvođačima koji mogu neki svoj višak domaćih proizvoda da plasiraju i takve manifestacije su jako bitne za sve, a pogotovu za naše domaćinstvo. Koristim plemenita drva iz svoje bašte za dimljenje mesa i iz ekonomskih razloga, ali i zato što su ona najbolja, jer mesu daju poseban šmek- kaže Živan Erski iz Bavaništa.

Pančevac

U Kačarevu skoro da nema dvorišta bez visoke pušnice koja je ukrašena mesnim đakonijama. Mirko Đerisilo ima poseban način sušenja mesa i na njegovoj pušnici ložišta koja su od šamotne cigle nalaze se sa strane kako vatra ne bi bila u direktnom kontaktu sa mesom:

– Imamo cev koja je razvedena u pušnici i u njoj se nalazi šljunak koji dim mulja i unutra filtrira i kroz rupe dim odlazi u pušnicu, a kad ulazi lake frakcije odlaze gore pravo na meso i najvažnije je da tako isfiltriran i čist dim stiže do mesa i nema opasnosti po zdravlje. Mesu je dovoljno samo dva do tri dana da se odimi – ističe Mirko Đerisilo, proizvođač mesa.

Pančevac

Kačarevci su ponosni na svoju Slaninijadu i ove godine očekuju da će za 4 dana njihovo selo posetiti oko 100.000 gostiju i da će zahvaljujući vrednim domaćinima za svakog biti po nešto da proba i da kupi.Milan Ajder iz Turističke organizacije „Slaninijada” kaže da je za one koji žele da prenoće obezbeđen i smeštaj u selu:

-U Kačerevo su se doseljavali ljudi iz raznih krajeva naše bivše države i svako je doneo nešto svoje i to je naše bogatstvo. Svako ovde ima neku svoju tajnu kako priprema mesne prerađevine i u tome i jeste draž, jer imamo različite načine pripreme i na taj način dobijamo jedan buke raznih ukusa i mirisa koje su ljudi svojevremeno doneli iz raznih krajeva, a i dalje poštuju tu tehniku prerade – objasnio je Ajder.

Pančevac

Organizatori „Slaninijade” ističu da vozači ove godine ne moraju da brinu, jer će biti obezbeđen besplatan parking u selu, i da komunalna i saobraćajna policija neće dozvoliti neovlašćeno naplaćivanje parkinga ispred kuća kao prethodnih godina.

(Pančevac/G.J.)

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.