KAČAREVCI ZAPOČELI PRIPREME ZA SLANINIJADU Jedva čekaju košavu  bez koje njihovi proizvodi ne bi bili kvalitetno osušeni

11:58

15.12.2022

Podeli vest:

Radovan Đerić

Hladnim decembarskim danima najviše se raduju  u Banatu , jer već tradicionalno tad počinju pripreme za spremanje one malo kaloričnije zimnice, a mraz i košava su neophodni za dobro sušenje slanine i pršute.

Poslednje tri decenije najviše posla imaju u Kačarevu, jer ovde ovih dana počinju i pripreme za sad već čuvenu „Slaninijadu”.

G.J.

Milan Zlatković priprema mesne prerađevine po starim recepturama i jedva čeka košavu  bez koje i njegovi proizvodi ne bi bili kvalitetno osušeni:

-Idealni uslovi su vetar i mraz kad sušimo meso, jer ga okačimo u pušnice gde je promaja i tu imamo prirodni ventilator i hladno vreme doprinosi da dobijemo kvalitetno meso, kobasice i sve ostalo- kaže Zlatković.

Radovan Đerić

Kačarevci već  tradicionalno  zbog nekadašnjih dugih i hladnih zimskih dana  pripremaju  malo jaču hranu koju  koriste  do proleća i koja im pomaže da ostanu zdravi. Milan Ajder predsednik turističke organizacije „Slaninijada” priseća se kako je sve to počelo:

-Slaninijada se i rodila u tim nekim dugim zimskim danima kada se sušilo meso i slanina i ljudi su u kafani pričali o tome i hvalili se kako je njihov proizvod najbolji. Da bi utvrdili ko zaista ima najkvalitetniju slaninu organizovali su i prvo takmičenje i sad je ova manifestacija poznata u čitavom svetu. To nije slučajno, jer Kačarevci imaju tradiciju pripreme i sušenja slanine i ostalih prerađevina dugu 35 godina -ističe Ajder.

 

Radovan Đerić

 U decembru Kačarevci simbolično započinju i pripreme za „Slaninijadu” i u svakoj drugoj porodici u selu pušnice koje su visoke preko tri metra počinju da  se pune raznim mesnim prerađevinama. Igor Lečić napominje da mnogi Kačarevci zahvaljujući ovoj manifestaciji mogu lepo da dopune svoj kućni budžet:

-Trenutno se prave kobasice dimljene i sušene koje će proizvođači spremiti do Nove godine i Božića. Ranije smo već spremili dimljene pečenice, sušeni vrat, dimljena rebra i sve ono što naši potrošači vole – kaže Lečić, član Upravnog odbora „Slaninijade”.

 I dok  mesari obrađuju meso  i za komšije koje žele da pomognu uvek ima posla. Obično najstariji i najiskusniji, a to je ovde Simo Gregović, koji je zadužen za kuvanje svinjskog paprikaša  koji je nakon urađenog posla najslađi.

 

G.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.