Preminuo Borče Veličkovski

13:06

11.03.2024

Podeli vest:

Printscreen

Predsednik Makedonskog nacionalnog saveta u Pančevu Borče Veličkovski iznenada je preminuo.

„Sa velikom tugom vas obaveštavamo da nas je danas zauvek napustio naš predsednik, drug i prijatelj Borče Veličkovski. Molimo da u narednim danima donesemo mir njegovoj porodici, sve informacije o spomen i sahrani biće naknadno objavljene“.

Povodom prerane i iznenadne smrti našeg predsednika, saborca i prijatelja Borče Veličkovskog u sedištu Makedonskog nacionalnog saveta u Pančevu otvorena je knjiga žalosti.

U knjizi žalosti, svi oni koji žele da im se oprosti mogu izraziti svoje saosećanje.
Prostorije Saveta, ulica generala Petra Aračića 2c u Pančevu, biće otvorene danas do 18 časova i sutra od 10 do 18 časova.

Povodom smrti predsednika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borčeta Veličkovskog, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upućuje iskreno saučešće porodici Veličkovski, članovima Nacionalnog saveta i makedonskoj zajednici u Republici Srbiji.

Borče Veličkovski bio je predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u četiri mandata (2010-2014), (2014-2018), (2018-2022) i (2022-2024), a istovremeno je u dva mandata (2012-2013) i (2020-2023) predsedavao Koordinacijom nacionalnih saveta, posvećeno vradeći na zaštiti manjinskih prava i razvoju makedonske zajednice u Republici Srbiji.

Njegovo dugogodišnje predsedavanje Nacionalnim savetom makedonske nacionalne manjine ostavilo je neizbrisiv trag u očuvanju i razvoju nacionalnog identiteta Makedonaca u Republici Srbiji. Osnovani su Makedonski informativno-izdavački centar, Nacionalni ansambl za narodne pesme i igre „Toše Proeski“, Forum mladih Makedonaca, Fondacija za makedonsku kulturu „Makedonsko sunce”, kao i udruženja makedonskih intelektualaca, pisaca, likovnih umetnika itd. Pokrenute su emisije na elektronskim medijima, kao i niz manifestacija, od kojih su najznačajnije „Sebi u pohode “ i „Dani makedonske kulture“.

Borče Veličkovski dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima je i Medalja za zasluge za Makedoniju koju dodeljuje predsednik Makedonije.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.