IZUZETAN DAN, OBAVILI SMO MNOGO SASTANAKA

Vučić iz Brisela: Moramo da se spremimo za ono što dolazi

15:47

21.03.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pink

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić učestvuje na prvom Samitu nuklearne energije u Briselu, odakle se obratio medijima.

– Izuzetan dan i u kratkom periodu smo obavili mnogo sastanaka. Još mnogo toga nas čeka danas. Prisustvovali smo prvom Samitu nuklearne energije koji je posle mnogo vremena napravljen. Važno je da je Srbija u tome učestvovala jer mi moramo da razumemo šta je to što se zbiva u svetu i šta je to što nam dolazi, a dolazi nam veštačka inteligencija koja troši i zahteva mnogo više električne energije nego bilo šta drugo. Mi imamo velike probleme u snabdevanju strujom i imaćemo ih tek jer su nam potrebe dramatično rastuće, a to znači da nam industrija brzo raste, a i potrebe stanovništva su takve da su građani navikli na viši standard – rekao je predsednik.

– Čak i ugalj kojeg imamo u dovoljnim količinama, ne iskopavamo brzo dovoljno. Mnogo problema imamo, a sa tim ne smemo da se igramo jer kad budemo proizvodili struju većinski iz kapaciteta uglja u budućnosti moraćemo da plaćamo posebne takse Evropljanima i svuda gde budemo izvozili robu. Zato je važno da što pre promenimo zakonski okvir oko moratorijuma na nuklearnu energiju i da razgovorima sa svima – kaže Vučić.

Izjavio je da su četiri modularna reaktora zamenjuju 1200 megavata električne energije. Kaže da nuklearna energija zelena energija.

– To su ogromne investicije. Za njih moramo da izdvojimo 7,5 milijardi evra. Zato sam danas postavio pitanje o finansiranju. Ceo svet ide na to i to im je jedino kako bi izdržali veštačku inteligenciju jer ona crpi struju. Bezbroj problema – rekao je on.

– Razgovarao sam dugo sa Ursulom o svim važnim pitanjima. Sa Makronom o geostrateškim i geopolitičkim pitanjima, dogovorili uskoro susret u Parizu. Tuska sam pozvao u Beograd. Razgovarao sam sa Robertom Ficom i očekujem njegovu brzu posetu našoj zemlji. Pričao sam sa Plenkovićem i drugim liderima. Čekam i potpredsednika EK da pričamo o rudarstvu i mineralima – dodao je Vučić i rekao da ga očekuju razgovori sa drugim predstavnicima Evropske komisije.

Ističe da Srbija ima tri problema o kojima je govorio na samitu.

O Ani Brnabić i opoziciji

– Mislim da je važno da ljudi mogu da vide, nisam mogao sve da gledam ali video sam da su nasrtali na Stojana Radenovića. Sramota me je da izgovorim to, video sam da su ga vređali zbog godina. Videeo sam da su pokrali toaelt papir iz skupštinskih prostorija i time gađali i Anu i sve ostale za tim stolom. Ako je to Srbija koju predlažu građanima naše zemlje onda nikad neće da dođu na vlast. Ani čestitam, ali neka osigura da nikada više ne kradu. To da sam ja glavna tema to nije sportno, to nije problem.

– Izgleda im se ne žuri na izbore. Sutra ću da saopštim nove podatke, nije više pet odsto razlika, sad je mnogo veća. Još malo neka kradu toalet papira i ići će na dvocifrenu razliku – naglasio je predsednik.

O čestitki Putinu

– Ja sam predsednik republike i ponašam se u skladu sa normama međunarodnog javnog prava, poštujem druge zemlje i čestitaću kome ja hoću, u najboljem interesu Srbije i uvek štiteći interese Srbiju. To je moj posao i to ću nastaviti da radim. Nisam sluga bilo čiji, volim našu zemlju najviše na svetu i ponašam se kao samostalni i predsednik nezavisne zemlje koji donosi odluke u najboljem interesu svojih građana – zaključio je Vučić.

O susretu sa Makronom

– Uskoro očekujem duže viđanje sa Makronom. Razgovarali smo o svim geopolitičkim pitanjima, o Ukrajini, našoj bilateralnoj saradnji, njegovoj poseti. Prvo ću ja da odem u Pariz, o svemu smo razgovarali ali ne mogu ni o svemu da govorim.

(Pančevac/Novosti)

PREDSEDNIK VUČIĆ U BRISELU

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH SASTANKA Vučić se sastao sa patrijarhom Porfirijem i Miloradom Dodikom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.