SVE JE UNIŠTENO Aprilski mraz napravio katastrofu u voćnjaku Miroslava iz Prijepolja, šljiva neće biti ni za džem

15:42

22.04.2024

Podeli vest:

RINA

Prijepolje – Noćnu moru svakog voćara ovog proleća na svojoj koži osetio je Miroslav Puškić iz Prijepolja. Godinama unazad on ima plantaže jabuka i šljiva u koje ulaže velika sredstva i vodi računa o svakom stablu i svakom plodu, ipak priroda je ovog aprila ipak bila jača i aprilski mraz već sad je potpuno desetkovao rod šljiva.

– Tokom vikedna dogodilo se ono od čega smo strepeli, temperatura se tokom noći spustila ispod nule. Kad sam ujutru došao da obiđem voćnjak, zatekao me je očajan prizor. Svi plodovi šljive koji su se zametnuli jer je vegetacija zbog visokih temperatura krenula ranije, bili su crni. Tome nema spasa, rod je uništen potpuno, a šteta je ogromna, kaže za RINU Miroslav.

Voćnjak u kom se nalazi šljivik čiji rod je za ovu godinu potpuno uništen, nalazi se na u selu Čadinje na oko 500 metara nadmorske visine. Poražen slikom koju je ugledao, Miroslav još uvek nije skupio hrabrosti da obiđe drugi voćnjak u selu Donje Babine.

– Očekivani rod je bio oko 150 tovara po stotinu kolograma, a ove godine neće se ubrati ni pet šljiva bukvalno u voćnjaku. Pre toga sam uradio sve što je potrebno, potpuno okrečio stabla, zaštitio od štetočina, odradio sve potrebne procese ali od mraza nema spasa. Čitav trud i ulaganje, nestalo je tokom jedne noći. To je taj rizik kad imate fabriku pod otvorenim nebom, kaže ovaj voćar.

Osim šljiva Miroslav ima i zasade jabuka, ali zbog stanja u kom se plodvi trenutno nalaze na njima nije mogao da utvrdi tačnu štetu.

Nakon snega u aprilu, agronomi su isticali da snežne padavine neće pričiniti štetu na voću a da jedina opasnot vreba od mraza. Upravo ta muka je zadesila Miroslava iz Prijepolja.

(Pančevac/RINA)

NIKOLA IMA 20 GODINA, VOĆNJAK I VAŽNU PORUKU: „To što ti svojim rukama proizvedeš to nema nigde, ali ne može sve preko noći”

NEVREME POGODILO SRPSKU TOSKANU Jak grad opustošio voćnjake u selima kod Topole! Voćari umesto na granama plodove kupe po zemlji! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.