ŠESTA RUNDA PREGOVORA U Briselu u toku trilateralni sastanak o zabrani upotrebe dinara na KiM

13:31

25.04.2024

Podeli vest:

Kancelarija za KiM

U Briselu su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojima je glavna tema odluka takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

Delegaciju Beograda, u kojoj se nalaze brojni eksperti, predvodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda, EU i Prištine

Sastanak je počeo oko 12.30 časova i na njemu će glavna tema ponovo biti odluka takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM, ali i formiranje ZSO.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da će biti održan sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju dinara i naveo da je planirano da sastanak prati uobičajen format dijaloga.

Kako je objasnio, biće održani bilateralni sastanci sa dve strane, prvobitno sa predstavnicima Beograda, a potom će biti održan trilateralni sastanak.

Ovo je šesta runda dijaloga na kojoj bi trebalo da se razgovara o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ranije ove nedelje izrazio je očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu biti zasnovani na „vrlo konkretnim idejama“, ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

– Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda – naveo je Lajčak na društvenim mrežama.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

– Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, odnosno gospodina Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma dobra osnova, odnosno solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja – istakao je tada Petković.

On je dodao da su predstavnici Prištine došli u Brisel, a da nisu doneli nikakav komentar ili komentare na predlog, odnosno ideje Evropske unije i da to jasno pokazuje da zapravo druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Srbije na KiM.

Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi naveo je da je sastanak bio „beskoristan“ i da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom želeći, kako tvrdi, da vrati situaciju na početnu tačku.

 

(Pančevac/Novosti)

URAĐEN VELIKI POSAO ZA NAŠU ZEMLJU U UN Vučić: Nije nam lako da se suprostavimo, ali borili smo se za naš narod

POČEO SASTANAK U BRISELU: Petković i Lajčak o odluci tzv. Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.