ŽENE IZ CELE SRBIJE NA JEDNOM MESTU

Manifestacija ,,Prolećni dani'' po 7. put održana u Pančevu, otvaranju prisustvovao Milenko Čučković

15:17

19.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Udruženja žena iz cele Srbije okupile su se na jednom mestu, u Pančevu, kako bi predstavile svoje rukotvorine, tradicionalnu nošnju i hranu na „Prolećnim danima“. Ova manifestacija održana je po sedmi put u organizaciji Udruženja „Vešte ruke“ i to uz podršku Grada Pančeva i Turističke organizacije našeg grada.

Na platou ispred Gradske uprave Pančevo manifestaciju “Prolećni dani” otvorio je Milenko Čučković, gradski većnik zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. On je istakao da je ponosan što je Pančevo danas Srbija u malom.

– Danas smo otvorili sedmu gradsku manifestaciju Prolećni dani u organizaciji Udruženja “Vešte ruke”. Mogu da kažem da danas ovde na platou kod Gradske uprave prisutno preko 40 izlagača sa raznim rukotvorinama gde će najuspešnijima biti dodeljene i nagrade. Grad Pančevo je ove godine prodržao tu manifestaciju I nadam se da će ona nastaviti da se održava i narednih godina i da će učestvovati još veći broj udruženja iz cele Srbije – rekao je Milenko Čučković, gradski većnik zadužen za rad, zpošljavanje I socijalnu politiku.

Udruženje “Vešte ruke” okupilo je žene iz Ražnja, Despotovca, Kruševca, Petrovca na Mlavi, Titela, kao i iz mesta iz okoline Pančeva. Predsednica udruženja Jelka Đorđević istakla je da mnogo znači što je manifestacija postala gradska i što im je pružena prilika da na jednom mestu predstave lepote Srbije.

– Naša ideja je bila da dođe što više udruženja I da pokažu čime se bave. Tu su različite tehnike, različiti radovi, različiti načini gledanja na radove, tako da sam presrećna što se pojavilo ovoliko udruženja I sigurna sam da ćemo svi uživati – rekla je Jelka Đorđević, predsednica Udruženja “Vredne ruke”.

Kao i svake godine i ove upriličeno je takmičenje za najlepše vezenu jastučnicu i maramicu, najslađi mafin od jagode, najlepše ukrašeni štand, a novina je takmičenje u vezu. Dok se desetak prijavljenih žena „borilo“ vezom za titulu najbolje Pančevci su mogli videti prelepe tradicionalne predmete, ali i neke savremene rukotvorine.

– Mi se bavimo očuvanjem tradicije, da otrgnemo od zaborava stare zanate, stara jela I običaje. Mi imamo lepu saradnju već godinama sa udruženjem “Vešte ruke” I jako nam se sviđa ono što vidimo, rekla je Zorica Petković Udruženje Moravske Šarenice Lapovo.

– Mnogo mi je drago što me je Jelka pozvala, Mi imamo odliču saradnju, svake godine dolazimo ovde I uživamo u ovoj predivnoj manifestaciji, rekla je Mirjana Drenča- predsednica udruzženja Vredne ruke žena kovina.

– Mnogo nam se dopada ovo su sve naši radovi,a mi se prvenstveno bavimo vezenjem, heklanjem I štirkanjem igračaka za decu, rekla je Kaja Majdić iz Gospođinaca.

-Pa imamo razne proizvode, imamo žene koje prave kolače, imamo ovde sveće od sojinog voska, imamo nakit imamo heklane stvari, štirkane stvari i igračke za decu. Mnogo nam se sviđa kako je organizovana manifestacija po prvi put smo ovde I super je, rekla je Vesna Ivanov Udruženje Varoš pod kulom Vršac.

Manifestacijom”Prolećni dani” postignut je još jedan važan cilj. Pančevački osnovci i srednjoškolci pokazali su da mogu da vezu i tako sačuvaju stare zanate i vešine od zaborava.

(Pančevac/RTV Pančevo)

ČUVARI TRADICIJE: Udruženje žena „Vešte ruke“ raspisalo konkurse za takmičenje u izradi ručno vezenih jastuka i maramica

VEŠTE RUKE I PROLEĆNI DANI NA PLATOU: Pančevci uživali u ručnim radovima i specijalitetima 39 izlagača iz cele Srbije! Promocija narodne kulture, tradicije i starih zanata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.