VELIKO INTERESOVANJE OVOG VIKENDA Prvi put u akciju preventivnih pregleda uključeni i pedijatri

15:21

27.05.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Veliko intresovanje sugrađana bilo je i danas za preventivne preglede koji su održani na više lokacija u Pančevu u organizaci Doma zdravlja i Ministarstva zdravlja. Prvi put u akciju su uključeni i pedijatri. Preventivni pregledi imaju za cilj da sugrađnima omoguće da bez zakazivanja i zdravstvene knjižice urade preventivne preglede i tako provere svoje zdravstveno stanje.

Posle izuzetnog odziva tokom prethodne akcije kada je u Srbiji pregledano oko 23.000 građana Ministarstvo zdravlja organizovalo je ponovo preventivne preglede sa ciljem da se u ranoj fazi bolest dijagnostikuje, a time i da stepen izlečenja bude veći. Građani su u pančevačkoj opštoj bolnici i Domu zdravlja, kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama širom Srbije mogli bez uputa, zakazivanja i zdravstvenog osiguranja da obave osnovne laboratorijske analize, izmere krvni pritisak, provere hormone štitne žlezde i urade tumor markere prostate. Najviše pacijenata bilo je u Zdravstvenoj ambulanti “Centar”.

Doktor Zoran Manasijevć iz Zdravstvene ambulante „Centar“ istakao je da su preventivni pregledi veoma bitni jer mogu da ukažu na bolesti koje su u početnoj fazi razvoja.

U okviru preventivnih pregleda prvi put su uključeni i pedijatri sa Odeljenja za zdravstvenu zaštitu školske dece Doma zdravlja Pančevo. Obavljeni su fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kod kojih su lekari proveravali kičmu, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Doktorka Katarina Milić istakla je da su preventivni pregledi od velikog značaja. Svaka hronična bolest uključujući i malignitet najbolje se leči i kontroliše kada se na vreme dijagnostikuje.

I ovog puta su pacijenti kod kojih su otkriveni parametri koji ukazuju na neko oboljenje odmah upućivani na dalju dijagnostiku kako bi se tačno utvrdio zdravstveni problem i dala odgovarajuća terapija. Podsećamo, da su protekle nedelje kod 1.800 građana uočene zdravstvene nepravilnosti. Oni su pod hitno poslati na dalja ispitivanja kako bi se što pre počelo sa lečenjem. Tako je ostvaren osnovni cilj preventivnih pregleda – spasavanje života.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Dom zdravlja Pančevo: Danas preventivni pregledi

ZAVOD PANČEVAC PRVI U SVEMU: Zakažite ultrazvučni pregled bez čekanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.