IZBORI: Kako je bilo u izbornim štabovima u Pančevu

Novinari „Pančevca” na licu mesta tokom izborne noći – četiri izborne liste prešle cenzus

14:56

03.06.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Prezadovoljan sam istorijskim rezultatom koji je Srpska napredna stranka s koalicionim partnerima ostvarila, rekao je nosilac pobedničke liste „Aleksandar Vučić – Pančevo sutra” dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Drugog dana juna Pančevke i Pančevci glasali su za odbornike u Skupštini grada Pančeva: prema preliminarnim rezultatima, uz mogućnost greške do 0,5 odsto, ubedljivu pobedu odnela je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke – 66,65 glasača izašlih na izbore dalo joj je podršku. To znači da ova koalicija može samostalno da formira skupšinsku većinu u naredne četiri godine. U njoj su, pored SNS-a, i Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, „PUPS – Solidarnost i pravda”, Srpska radikalna stranka i Srpska stranka „Zavetnici”.

Nosilac pobedničke liste pod nazivom „Aleksandar Vučić – Pančevo sutra” bio je dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Stevanović. On je ispred pančevačke centrale SNS-a, u izbornoj noći, posle dugotrajnog slavljeničkog vatrometa, okupljenim novinarima rekao:

– Prezadovoljan sam istorijskim rezultatom koji je Srpska napredna stranka s koalicionim partnerima ostvarila. Preko 50.000 naših sugrađanki i sugrađana je izašlo na izbore, a više od 33.000 njih je svojim glasom dalo vetar u leđa nama i našim koalicionim partnerima da nastavimo da radimo sve one dobre stvari koje smo i dosad radili za Pančevo. Želim da zahvalim svim Pančevkama i Pančevcima što su nas svojim glasom podržali: veliko hvala! Ovim istorijskim rezultatom na izborima pokazali smo i dokazali da smo pričali s ljudima i slušali ih i da smo uradili ono što su oni od nas tražili. Nastavićemo da radimo isključivo u interesu svih sugrađanki i sugrađana u Pančevu.

 

Drugoplasirana je bila koaliciona lista „Pančevo protiv nasilja – biram borbu”, u kojoj su: Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine – „Vojvođani” i Pokret slobodnih građana: osvojila je 15,91 odsto glasova birača. Na prvom mestu te liste bio je Stanko Pužić, koji nam je posle pristizanja rezultata kazao:

– Zadovoljni smo što smo ušli u lokalni parlament; prema preliminarnim procenama imaćemo 11 odbornika. Posle dugog niza godina Pančevo će imati pravu opoziciju u Skupštini grada. Na samim izborima bilo je nekoliko nepravilnosti. Borba se nije završila danas, ona tek počinje. Nastavljamo našu borbu, održaćemo sastanke da vidimo na koji način će to biti: da li ćemo osnovati zajedničku odborničku grupu ili ćemo ići u više smerova.

Lista „Grupa Pančevo – vaše komšije”, koju je predvodio Igor Vuković, osvojila je 13,12 odsto glasova. On je novinarima rekao:

– Hvala svim komšijama koji su glasali za nas i dali nam poverenje. Insistiranje na programu, delima koja smo činili i idejama za koje se borimo, građani su prepoznali kao jedan novi kvalitet. To nam je donelo vanserijski rezultat i veliku odgovornost. „Grupa” je postala treća politička snaga u Pančevu i opoziciona organizacija. Posebno smo zadovoljni rezultatima u centru, na Strelištu, kao i u Starčevu i Jabuci. Čestitke svim kolegama sa drugih lista na ostvarenim rezultatima. Nadamo se da ćemo se i kao opozicija izboriti za ostvarenje neke od naših ideja. U naredom periodu nastavićemo da se borimo za Pančevo, ne samo kroz političko delovanje, već i kroz akcije koje ćemo praviti. Dodatno ćemo raditi na jačanju organizacije, kako bismo na sledećim izborima ostvarili još bolji rezultat.

Karolj Ranc bio je predvodnik „Saveza vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor”: ta lista je dobila poverenje 1,92 odsto građana izašlih na izbore, pa kao manjinska stranka ima uslov da neko od predstavnika Saveza sedne u odborničke klupe. Cenzus nije prošla samo lista pod nazivom „Pančevo – borba protiv nasilja!”, s osvojenih 2,39 odsto glasova.

Na izborima u našem gradu svoju volju mogla je da pokaže 106.191 osoba na 79 biračkih mesta, a na birališta je izašlo nešto manje od polovine njih.

(Pančevac / S. T.)

Stevanović posle pobede: I nadalje ćemo raditi u interesu naših sugrađana

PRVI REZULTATI IZBORA U SRBIJI

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.