USPENSKA CRKVA Obezbeđena sredstva za izradu konzervatorskog projekta fasade

18:00

08.06.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva konkurisao je za dobije sredstava kod Ministarstva kulture i za ovu godinu odobrena su sredstva za tri projekta. Među njima su sredstva koja su namenjena za izradu konzervatorskog projekta fasade na Svetouspenskom hramu.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu sve godine konkuriše i dobija određena sredstva od Ministarstva kulture. Prema rečima Grozdane Milenkov direktorke Zavoda svake godine određena sredstva se opredeljuju za spomenike kulture koji su od izuzetnog značaja u gradu Pančevu. Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije, odnosno izradu konzervatorskog projekta fasade Uspenske crkve.

– Važno je da smo dobili ta sredstva, oci iz Uspenske crkve dobili su blagoslov, obezbedili sredstva putem donatora. Trenutno se izvode radovi na preventivnoj zaštiti živopisa Živorada nastasijevića na ulazu u crkvu, naši građani mogu da vide skele kada proleaze pored crkve. To je trenutno u toku a ovim će se projektom upotpuniti dokumentacija, moćićemo zajedno da pordimo na traženju sredstava za renoviranje fasade Upsenske crkve. Nismo želeli da čekamo da ti poslovi budu baš urgentni već smo počeli da radimo, pripremamo dokumentaciju i počećemo da zajedno sa crkvom tražomo sredstva – istakla je Grozdana Milenkov.

Zavod je ove godine dobio sredstva od Ministarstva kulture i za nastavak hitnih radova na dvorcu Lazarević u Velikom Središtu kao i za izradu nove ulazne kapije na zgradi Zavoda, koja je takođe spomenik kulture od velikog značaja.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.