OMLADINCI, PRIJAVITE SE na gradski konkurs za udruženja koja se bave mladima

10:12

23.06.2024

Podeli vest:

Mladi Gradski park Pančevac / M. Šupica
Da se ideje pretoče u stvarnost

Neformalno obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje i odrastanje, bezbednost, mobilnost, interkulturalizam, aktivizam i volonterizam… Sve su to oblasti za koje mogu konkurisati udruženja mladih, a i udruženja i savezi za mlade, na gradskom konkursu za sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora.

Sve do 1. oktobra, ili do utroška predviđenih sredstava, udruženja mladih i ona koja se bave mladima, mogu da se prijave za podršku iz gradske kase za svoje programe. Bitno je da imaju sedište na teritoriji Pančeva, kao i da budu upisani u Jedinstvenoj evidenciji udruženja mladih i udruženja za mlade i njihovih saveza kod Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije.

Od obrazovanja do volontiranja

U skladu i sa Nacionalnom strategijom za mlade za eventualno sufinansiranje udruženja mogu da se prijave sa projektima i programima za:
– obrazovanje mladih (neformalno obrazovanje…),
– zapošljavanje mladih (profesionalna orijentacija i karijerno informisanje, kao i podsticanje omladinskog preduzetništva…),
– zdravlje i odrastanje mladih (bolesti zavisnosti, reproduktivno zdravlje, emocionalni razvoj mladih, podsticanje osnivanja savetovališta, uvažavanje i promovisanje zdravih stilova života i pozitivnih vrednosti…),
– bezbednost mladih (u saobraćajui na internetu, prevencija nasilja…),
– mobilnost i interkulturalizam mladih (uvažavanje i promovisanje međuetničkih odnosa i interkulturalnog dijaloga, podsticanje mobilnost mladih…),
– učešće mladih u donošenju odluka (informisanje o političkoj i admnistrativnoj strukturi svih nivoa donošenja odluka, učenje o procesima donošenja odluka, istraživanje stanja o potrebama mladih u okviru neke od prioritetnih oblasti…) i
– aktivizam i volonterizam mladih (promovisanje volonterizma i volonterskih akcija i afirmacija volonterskog rada… ).

A bilo za koju oblast da se konkuriše, podrazumeva se da projekti moraju da zadovolje i sledeće principe: poštovanje ljudskih prava, ravnopravnost i jednake šanse za sve, odgovornost, dostupnost, solidarnost, saradnja, aktivno učešće mladih, celoživotno učenje i zasnovanost.

Komisija će o tome koja udruženja mogu da dobija sredstva za sufinansiranje projekata odlučivati na osnovu deset kriterijuma od kojih se za svaki može dobiti maksimalno deset bodova.

Vrednovaće se: ispravnost i kvalitet dokumentacije, da li je projekat u skladu sa Nacionalnom strategijom za mlade za period od 2015. do 2025. godine, odnosno da li sadržaj doprinosi dugoročnom unapređenju oblasti iz koje je tema projekta, broj mladih od 15 do 30 godina koji direktno učestvuju u projektu, da li se aktivnosti realizuju na teritoriji grada Pančeva i da li su uključeni mladi sa naše teritorije, zatim da li su učesnici mladi iz marginalizovanih grupa; da li se promoviše umrežavanje, udruživanje i saradnja mladih, kao i formiranje asocijacija i krovnih organizacija, da li projekat sadrži volonterski rad, da li su aktivnosti stručnih osoba jasno definisane, da li je program održiv na duže staze, kao i dosadašnje iskustvo udruženja.

Znači da projekat može da dobije najviše 100 bodova, ali treba obratiti pažnju i na to da će biti diskvalifikovani svi koji u nekoj od deset oblasti budu imali nula poena. Pored toga, na ovom konkursu udruženja se ne mogu prijavljivati sa projektom koji je već dobio sredstva na nekom od drugih gradskih konkursa.

Pored popunjenih formulara koji se mogu „skinuti“ sa gradskog sajta ili dobiti u Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja (kancelarija 207 Gradske uprave), treba pripremiti i rešenje o registraciji, biografiju koordinatora ili koordinatorke projekta, navesti imena članova, napisati šte je udruženje radilo u prošlosti… Dobro je priložiti i materijale, publikacije, članke i drugo što ilustruje rad udruženja i njegove kompetencije za realizaciju predloženog programa. Detalji se mogu naći na delu za „konkurse“ na gradskom sajtu ili dobiti putem telefona 013/308-795 ili preko dopisa na adresu e-pošte kancelarijazamlade@pancevo.rs.

(Pančevac / N. S.)

PANČEVO: Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture

DO KRAJA JUNA: Prijave za javne radove i stručnu praksu

JAVNI POZIV PANČEVO: Dodela subvencije za samozapošljavanje početnicima u biznisu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.