PODSEĆA NA BOGINJE, ALI SE RADI O PARA VIRUSU

Najčešće oboljevaju deca uzrasta od 3 do 14 godina, ali mogu se razboleti i odrasli

09:51

25.06.2024

Podeli vest:

Printscreen&RTV Pan;evo

Pored virusnih infekcija, učestala je i virusna ospa koja podseća na boginje ali se radi o takozvanom para virusu čija ospa i crvenilo iako dramatično izgleda, spontano prolazi.

Jedna od čestih virusnih osipa u dečijem uzrastu je para virus. Najčešće oboljevaju deca uzrasta 3-14 godina, ali mogu se razboleti i odrasli.Simptomi bolesti su obično blagi. Najčešće se javlja osip i crvenilo prvo na licu. Ima dosta dece sa ovakvim simptomima koje su roditelji dovodili u dispanzer ističe doktorka Snežana Tomović pedijatar.

Izazvana je para virusom i ide tako što su obrazi rumeni roitelji se uplaše , pojavi se ospa u vidu sitnih mahunica, po rukama, nogama liči na alergiju i spontano prolazi. U zadnje vreme je bilo mnogo dece. Kreću ujedi insekata i nekada ujedi liče na boginje i treba da se jave lekaru. Zamolila bih roditelje kada dolaze i da sestri na šalteru kažu da dete ima ospu i da dete koje je u savetovalištu ima kontakt.

U Savetovalište dolaze zdrava deca koja treba da budu pregledana ili prime vakcinu doktorka Tomović je još jednom istakla značaj vakcinacije jer na taj način ne samo da štitimo svoje dete već i decu koja zbog svojih bolesti ne mogu da budu vakcinisana i na taj način su ugrožena.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.