JASMINA VEČANSKI KUJUNDŽIĆ GLUMICA VEČERI na 6. Viminacijum festu

11:03

26.06.2024

Podeli vest:

Kulturni centar Pančevo
Nadahnuta gluma Jasmine Večanski Kujundžić u predstavi „Lutka sa kreveta broj 21“

Plakala je publika u subotu, 22. juna, na 6. Viminacijum festu u Požarevcu kada je odgledala predstavu „Lutka sa kreveta broj 21“. A odluka žirija publike da te večeri za najbolju glumicu proglasi našu Pančevku Jasminu Večanski Kujundžić za ulogu junakinje ove drame govori o tome da je baš njena glumačka bravuroza uspela da poveže predstavu i gledalište, prenoseći snažnu emociju i patnju bivše logorašice Vilme.

Predstava, rađena po dramskm tekstu Đorđa Lebovića koji je adaptirala Ana Đorđević, govori o zverstvima u ratu, nasilju nad ženama a otvara i temu i zapitanost čovečanstva o svim zločinima koji nikada nisu bili kažnjeni o i patnjama žrtava čiji su životi obeleženi poniženjem, osudom, tugom, besom, a da nikada nisu dobili satisfakciju.

Kuće lutaka su inače bile mesta u kojima su nemački vojnici seksualno iskorišćavali i zlostavljali logorašice. A Vilma, posle takve preživljene traume i nakon  rata mora da se suočava sa osudom okoline jer nije izabrala smrt. To je i nit koja ovu predstavu povezuje sa opštom temom seksualnog nasilja jer se uglavnom žrtva optužuje za ćutanje, „nereagovanje“…

Po dodeli nagrade Jasmina Večanski Kujundžić je izjavila da je ovo priznanje veoma značajno i zato što je prvo koje stiže za ovu predstavu.

(Pančevac / N. S.)

 

KULTURNI CENTAR PANČEVA: Monodrama „Čovečice“ 5. oktobra u Pančevu

KULTURNI CENTAR PANČEVO: Premijerno izvođenje komedije „Zajedno“ otvara jesenju pozorišnu sezonu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.