KOMANDANT BORO MAJKIĆ: Vatrogasci spremni i aktivni

Toplo i suvo vreme pogodno za nastanak i brzo širenje požara, koji predstavljaju opasnost za građane i mogu prouzrokovati velike materijalne štete: apel da građani budu odgovorni

12:22

27.06.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Sunce ovih dana prži – počelo je pravo, vrelo leto. Kada „užari zvezda”, postoji mnogo veća verovatnoća da će doći do požara. Stoga je neophodan dodatni oprez prilikom paljenja vatri, kao i pušenja na mestima gde je to strogo zabranjeno.

Ako nešto, ipak, krene po zlu – 24 sata svakog dana spreman je Vatrogasno-spasilački bataljon Pančevo. S komandantom pančevačke jedinice Borom Majkićem razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u vezi sa ovom temom.

Vatrogasno-spasilački bataljon Pančevo je od početka ove godine imao 754 intervencije, što je za oko 65 odsto više nego u istom periodu prošle godine – tada su jedinice ovog bataljona imale 460 intervencija. Prema rečima Bora Majkića, komandanta Vatrogasno-spasilačkog bataljona, ono što je sigurno jeste da je do ovog povećanja došlo zbog više požara pre svega na otvorenom prostoru. To je uočljivo i zato što je najmanje povećanje intervencija na požarima evidentirano u Pančevu – oko 25 odsto, dok su jedinice iz Alibunara, Vršca i drugih mesta imale neuporedivo veći broj požara.

Boro Majkić je bio nedvosmislen:

– Koristim priliku da zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom prostoru, koji predstavljaju opasnost za živote i zdravlje građana i mogu prouzrokovati velike materijalne štete, apelujem na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara, kao i da, ukoliko primete požar, odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193. Podsećam građane da je Zakon o zaštiti od požara jasan i precizan i zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća. Istim zakonom je zabranjeno i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Zakon je predvideo i kazne za neodgovorne.

(Opširnije u štampanom izdanju „Pančevca” koji izlazi u petak, 28. juna)

U novom broju najstarijeg živog nedeljnika u ovom delu sveta pročitajte još: koliko je karnevalista i građana okupio Pančevački karneval; sve o upisu IT studija; na koji način se bori protiv nasilja nad nastavnicima; kako je prošla slava u Banatskom Novom Selu; zašto je važno prepoznati prve znake demencije; kakvo obrazovanje imaju odbornici u sledećem sazivu Skupštine grada – i još mnogo, mnogo toga…

(Pančevac / S. Trajković)

20 MILIONA VATROGASCIMA OD POKRAJINSKE VLADE: Sredstva dobili i vatrogasci u Pančevu

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA VATROGASACA Kompanija NIS organizovala izložbu i druženje dece

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.