Preminula Radica, srpska žena Robinzon Kruso: Zatekli je kako nepomično leži na podu nasred kolibice

14:00

03.07.2024

Podeli vest:

RINA

Kraljevo – Jedina žena u Srbiji, koja je živela poput Robinzona Krusoa u vrletima planine Čemerno potpuno sama preminula je prirodnom smrću. Radica Brkušanin pronađena je na podu svoje kuće, ali zbog otuđenosti u kojoj je živela tek nakon skoro tri meseca.

– Radica je bila jako vredna i sposobna žena, njeno domaćinstvo iako maleno i neuslovno uvek je bilo izuzetno pedantno i uredno. Zato je meštane koji su se zatekli u blizini njene kolibe usred šume iznenadilo to što trava nije pokošena, a oko vrata se nakupila paučina. Odmah su posumnjali na najgore, kaže za RINU Vanja Nikolić, učiteljica i meštanka sela Maglič koja je pre par godina orgnaizovala akciju pomoći za Radicu.

Vanja dodaje da kad su meštani posumnjali da je Radica preminula, odmah su obavestili njene rođake i policiju, jer sami nisu hteli da obijaju kolibicu u kojoj je živela starica.

– Došla su deca od njene sestre, doktor, policija, meštani. Kad su otvorili vrata videli su je kako leži na šarenici na podu. Poneli su telo i sahranili na groblju gde joj počivaju roditelji i brat. Veruje se da je preminula pre više od dva meseca, a sahranjena je na Vidovdan 28. juna, priča učiteljica.

Radicu su ljudi i rodbina voleli, želeli su da joj pruže pomoć, ali je ona gorda i stamena sve to odbjala. Nije želela da bude u kontaktu ni sa kim, želela je da živi sama u kolibi usred šume. Odlično se snalazila i nije se nikome žalila.

– Mnogi su hteli da joj pomognu. Ja sam lično išla, odbijala je skoro sve. Čak je i manastir Žiča hteo da se uključi, bilo je u planu da joj se ugrade solarni paneli na kolibu da ima struju, ali ona to jednostavno nije želela. Ostaće upamćena kao zaista jedna posebna žena, vrlo inteligentna, sposobna i pedantna. Živela je kako je sama izabrala, priča učiteljica iz sela Maglič.

Ova učiteljica je nekoliko puta dolazila kod nje, a pošto je Radica znala da se sakrije kad joj neko dođe, Vanja bi tada hranu ostavljala ispred vrata.

– Jako je bila skromna i od svog ponosa primala samo nužne stvari i namirnice. U vreme zime kada izvor zaledi ona je sakupljala sneg koji topi i pretvarala u vodu za piće, snegovi koji napadaju budu i preko tri metra, sve je radila sama, spremala drva. Ponudili smo je da istružemo drva, ali ona je tada odbila i rekla „šta bih ja radila preko leta ako ne bih donosila i cepala. Hranila se šumskim plodovima. Nije znala koji je datum i mesec. Priroda joj je bila jedina orjentacija. U njenoj kolibici sada kad su joj pronašli telo zatekli su vrlo malo hrane, možda kesu pasulja i to je sve, rekla je Vanja.

(Pančevac/RINA)

HOROR NA ŽABLJAKU: Grom udario i na licu mesta usmrtio čak pet krava

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.