SUTRA DAN BORCA: Sloboda, pre svega

Uvek smo bili na pravoj strani, bez kalkulacija, bez obzira na žrtve i patnju koju takvo opredeljenje sa sobom nosi, rekao je Milan Bačujkov

20:00

03.07.2024

Podeli vest:

Pančevac

U organizaciji pančevačkog Udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova (UBNOR), 4. jula se obeleževa Dan borca.

Najavljeno je da su među pozvanima, u Gradskom parku, u 11 sati, gradonačelnik u prethodnom sazivu gradske vlasti Aleksandar Stevanović, predstavnici 51. mehanizovane brigade i 72. brigade za specijalne operacije, ratni vojni invalidi i porodice palih boraca, predstavnici TE-TO iz Rafinerije i NIS-a, vojni penzioneri, kao i svi ostali građani koji poštuju vreme početka oružanog ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu.

Milan Bačujkov, predsednik UBNOR-a, za Pančevac  je istakao:

– Datume poput 4. jula, 7. jula i 6. oktobra, kao i mnoge druge iz naše bliže i dalje prošlosti pominjemo s velikim poštovanjem, počastvovani time što pripadamo narodu čija istorija ničim nije ukaljana. Uvek smo bili na pravoj strani, bez kalkulacija, bez obzira na žrtve i patnju koju takvo opredeljenje sa sobom nosi. Pristajanje na vlast tuđina, na tuđu volju i direktive, nije ono sa čime se kao narod mirimo. Da bi postao i opstao, da bi bio prepoznatljiv, čovek mora pre svega da bude slobodan. Iako smo kao narod vekovima bili izloženi destruktivnim društvenim pritiscima, želja da budemo slobodni i svoji na svome duboko je u našim genima, što nas čini ponosnim i jedinstvenim. Tako mora da ostane.

Datum 4. jul proglašen je za državni praznik 26. aprila 1956, a u SFRJ i SRJ nazivan je i „praznikom ustanka naroda Jugoslavije”. Obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Na toj sednici, održanoj u vili Vladislava S. Ribnikara, Politbiro je odlučio da formira Glavni štab NOP-a za Srbiju: ta kuća je kasnije pretvorena u muzej „4. juli”.

Praznik se i danas, nezvanično, proslavlja u organizaciji udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova.

(Pančevac / S. T.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.