Vučić: EU poklonila 35 miliona evra za izgradnju železničke obilaznice! Žofre: Volimo da radimo sa Srbijom, hvala vam

12:25

06.07.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će železnička obilaznica oko Niša biti „velika stvar“ za taj grad i celu zemlju i zahvalio se EU koja je pokonila 35 miliona evra za realizaciju tog projekta.

Vučić je prilikom obilaska pripremnih radova na izgradnji obilaznice kazao da država ulaže mnogo u Niš ;zato što je važan grad.

„Menjamo lice Srbije i pravimo moderniju Srbiju i bogatiji jug. Mi tu razliku smanjujemo. Plate u Nišu su značajno porasle u odnosu na 2012. godinu i još će da rastu“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, ta obilaznica će sačuvati živote mnogo Nišlija pošto pruga neće prolaziti kroz grad pa će bezbednost biti veća.

Očekujem da se vidi veliki napredak u mesecima koji su pred nama, istakao je Vučić govoreći o pruzi Beograd-Niš.

– Moćićemo za samo 40 minuta da dođemo od Beograda do Niša… Da poveženo prvi i treći najveći grad u Srbiji – kazao je Vučić, te dodao da projekat obilaznice košta više od celog budžeta Niša.

– Za nas je važno da imamo stopu rasta među najvećima u Evropi… Za nas je od velikog značaja da uradimo reforme – ističe Vučić, te dodao da veći rast doprinosi većim platama i penzijama koje su od presudnog značaja.

Vučić je istakao da je naglasio Vesiću i Tanasković, da se danas ovde piše istorija, i da će neko za 140 godina pričati o tome šta je danas rađeno.

– Menjamo lice Srbije, radimo, posebno Jug naše zemlje. Ne zaboravite plata je pre 12 godina bila 360 evra, sada je preko 700 evra… Je li to dovoljno, pa nije, ali je mnogo bolje – ukazao je Vučić te napmenuo i da je zaposlenost drastično smanjena.

Vučić je poručio Žiofreu da razmotri koliko novca na poklon može da daju Srbiji, ja još jednu pružnu deonicu.

– Srećan sam što je naša domaća kompanija iz Vrbasa dobila ovo – rekao je Vučić, te dodao da su izbrani od strane EU, i da se nada najboljim mogućim rezultatima i da je Srbija spremna da pokaže da ide sa svetskim kompanijama.

– Ova pruga donosi razvoj, napredak, budućnost za Niš, nadam se i više roda i da ljudi neće imati potrebu da napuštaju svoju zemlju – kazao je Vučić.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre kazao je da je ;Niš značajan ekonomski centar i dodao da će obilaznica dodatno podstaći razvoj čitave južne Srbije.

Žiofre je istakao da je ova obilaznica kiseonik koji će podsticati razvoj ne samo Niša, već i celog dela Srbije. Deonica je duga 22 km, a deo od Niša do Dimitrocgarada je već u toku. Izgradnja će doneti brojne koristi ne samo građanima već i privredi, pojasnio je on. Kako je naglasio saobraćaj u Nišu će postati bezbedniji, smanjiće se gužbe, a i saobraćaj će biti ekološki prihvatljiviji.

EU će dati donaciju od 35 miliona evra samo za obilaznicu oko Niša, a ukupan grant će biti vredan 115 miliona evra. Na to se naslanja zajam od 130 miliona, a EIB razmatra i novi zajam, pojasnio je Žiofre. Naglasio je i da brojna preduzeća posluju u Nišu, te da je on čvorište koje povezuje ovaj region sa četiri morske luke, te da će izgradnja ove pruge biti od velike koriti za razvoj privrede.

Žiofre je naglasio da Srbija i EU nastavljaju saradnju na morednizaciji i izgradnji železničke mreže, i da je portfelj vredan oko 6 milijardi evra. Istakao je da je EU najveći investitior u Srbiji te da su posvećeni tome da pomognu Srbiji da ostvari članstvo u EU, i ta pomoć biće vidljiva kroz Evropski investicioni plan, koji je namenjen velikim infrastrukturnim projektima.

Žiofre kaže da je planiran rast podrške, i nedavno aktivirani Plan rasta doprinosi dodatno integraciji Zapadnog Balkana.

Volimo da radimo sa Srbijom, hvala vam – rekao je Žiofre za kraj.

Izgradnja železničke obilaznice oko Niša, koja će biti duga 22 kilometra, deo je projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš – Dimitrovgrad.

Ukupna vrednost radova je 153 miliona evra, a sredstav su izdvojena iz budžeta Srbije, kredita Evropske investiciona banka i fonda EU.

(Novosti)

Dragan Andrejević iz Crepaje šesti na svetu: Bodibilding nije samo teretana, već način života

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.