Povećana potrošnja struje zbog vrućina: Kapaciteti rade sigurno i stabilno

14:19

13.07.2024

Podeli vest:

Pixabay

Potrošnja električne energije veća je ovih dana i za 15 odsto u odnosu na prosek prethodnih godina, saopštili su iz EPS-a. Navode da su još ranije zbog planiranih kapitalnih remonta kupili dovoljne količine struje po niskim cenama, tako da sada nisu primorani da kupuju kada je struja na tržištu skupa.

Iz EPS-a navode da je prošlog meseca rekordna potrošnja na temperaturi od 38 stepeni bila 97 GWh, dok je prošle godine za ekvivalentnu temperaturu potrošnja bila negde oko 80 GWh.

„To je povećanje potrošnje od skoro 20 odsto. Na mesečnom nivou potrošnja je veća za 150 GWh, što je ekvivalentno mesečnoj proizvodnji jednog bloka od 200 MW“, rekao je izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u Elektroprivredi Srbije David Žarković

.

Promene cena struje na berzi ne utiču na račune
U poređenju sa martom i aprilom, kada su u proseku bile 65 evra po megavat-satu, cene su varirale da bi sada megavat-sat koštao između 120 i 125 evra, rekao je direktor Srpske berze struje Miloš Mladenović.

Takve promene na Evropskoj berzi ne bi trebalo da utiču na račune građana, kaže za Euronews Srbija urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

Ona navodi da se zapravo ne može govoriti o tome da je poskupila struja na berzama jer je, na primer, prošlog meseca u jednom periodu bila čak i negativna cena na berzi.

„Na primer, Mađarska je prodavala i plaćala onome ko preuzme električnu energiju čak i 100-150 evra po megavat-satu. Znači cena na berzama se menja i to je nešto što je trgovina na veliko. A kad pričamo o građanima i potrošnji struje u Srbiji, ni domaćinstva ni privreda ne plaćaju struju EPS-u po onim cenama koje su na berzi pa ni na berzi u Srbiji“, objašnjava Putniković.

Iz EPS-a navode da se energija nabavljaju u satima kada je najpovoljnija, a Putniković kaže da se povodom toga prave planovi i da se prati cena ne samo na domaćoj berzi već i na mađarskoj i slovenačkoj gde EPS takođe može da kupi električnu energiju.

„I EPS je tako trgujući, znači kupujući kad je struja jeftinija ostvario zaradu od oko 22 miliona evra. Treba reći da EPS ima i unapred nabavljenu električnu energiju koju može, žargonski rečeno, da povuče kada mu je potrebno, što znači da to isto nije najskuplja struje u datom momentu“, rekla je Putniković.

Prema njenim rečima, EPS je radio remonte kada je prošla grejna sezona i to znači da je možda u nekim momentima morao da kupuje struju.

Ona dodaje da se remonti i rade da bi elektroenergetski sistem za proizvodnju bio spreman i za ove letnje žege, ne samo za narednu grejnu sezonu, jer je potrošnja struje porasla u junu u odnosu na prošli mesec za 15 do 20 procenata.

„EPS mora da bude spreman da isporuči dovoljno energije. Prema informacijama koje imam, ima dovoljno uglja na deponijama termoelektrana, završavaju se remonti i u TENT-u. I hidroelektrana Bajina Bašta, takođe se tamo radi jedan remont, znači EPS može da proizvede dovoljno električne energije“, rekla je Putniković.

Povodom očekivanog povećanja potrošnje električne energije usled najavljenog toplotnog talasa, iz EPS-a kažu da proizvodni kapaciteti rade sigurno i stabilno, što će obezbediti dovoljnu količinu električne energije, kako za privredu, tako i za građane.

Putniković navodi da nije najavljeno da će ovog puta biti umanjeni računi za struju ako građani štede, ali i dodaje da to nije realno ni očekivati.

„Ljudi treba da smanje potrošnju električne energije tako što neće namestiti temperaturu u stanovima na 18 stepeni jer kažu i lekari da ne treba da razlika u spoljnoj i unutrašnjoj temperaturi bude veća od 5, 6, 7 stepeni i tako će u svakom slučaju da rashlade“, rekla je Putniković.

Sagovornica Euronews Srbija kaže i da spuštene roletne ili promaja mogu svakako takođe da pomognu da se ne troši puno električne energije.

(Euronews Srbija)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.