Nove oznake na beloj tehnici u Srbiji: Evo šta znače

18:00

19.07.2024

Podeli vest:

pexels
pexels

Posle EU i u Srbiji deo tehničkih uređaja, uključujući 5 najprodavanijih malih aparata za kuću, nosiće novu, poboljšanu energetsku oznaku, kojom je cilj lakše uporediti energetsku efikasnost i prema tome odabrati uređaj.

Kako je potvrđeno za „Blic Biznis“, metodologija za određivanje oznaka energetske efikasnosti uređaja je izmenjena i sada su propisane klase označavanja energetske efikasnosti od A do G.

Caka je u tome što će se ubuduće lakše upoređivati efikasnost samih kućnih aparata. I prema tome odabrati „pravi“, koji je štedljiviji.

„Razlog za reklasifikaciju oznaka je značajan napredak energetske efikasnosti uređaja, gde vise nije imalo smisla dodavati nove pluseve posle A, A+, A++ itd. Nove oznake su sada neuporedive sa starim jer se ne može reći da je stara A++ sada nova A“, objasnili su u Ministarstvu rudarstva i energetike koje je i potpisnik ove metodologije.

Novi standardi se tiču posebno veš mašina, a evo kako to izgleda detaljnije:

„Standardi koji se donose za pojedine vrste uređaja, donose se u skladu sa članom 67. Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, i njima se prenose 1:1 odgovarajući evropski standardi. Standardi se u ovoj oblasti (eko-dizajn i energetsko označavanje) koriste kao dobrovoljni mehanizam kojim se ispunjava Pretpostavka usaglašenosti“, dodaju nam iz resornog ministarstva.

Ubuduće će se lakše upoređivati efikasnost samih aparata, odnosno njihova štedljivost, a na ovaj način se može uštedeti i struja.

Naime, kako nam dodaju u Ministarstvu, označavanje energetske efikasnosti uređaja ima za cilj bolje informisanje građana i krajnjih kupaca o energetskim performansama uređaja, kao i mogućnostima za smanjenje potrošnje električne energije ako se opredele za efikasniji uređaj.

Na pitanje da li će biti određenih sankcija ukoliko se ne sprovodi uredba, kažu: „Sprovđenje Uredbe o energetskom označavanju proizvoda koji utiču na potrošnju energije je u nadležnosti Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine (tržišne inspekcije), koja kontroliše učesnike na tržištu (isporučioce i prodavce) da li ispunjavaju propisane obaveze.

Dosadašnje oznake samo su zbunjivale kupce jer praktično nije bilo uređaja koji nije bio u kategoriji A – razlika je bila jedino u broju pluseva uz oznaku A. To je bila vrlo lukava praksa proizvođača jer je kupac mislio da kupovinom proizvoda označenog slovom A dobija najbolje za svoj novac dok je realno proizvod koji kupuje nekoliko kategorija niže.

Da li će to poskupeti belu tehniku?

„Što se tiče uticaja efikasnosti na cenu proizvoda, prema sprovedenim istraživanjima, može se reći da sama efikasnost proizvoda nije najbitniji parametar koji utiče na cenu. Vise utiču dodatne funkcionalnosti na uređaju“, kažu sagovornici u ministarstvu.

A ovako razmišljaju i u Udruženju za zaštitu potrošača:

„Cilj je i nama da idemo u korak sa EU, jer imaju najbolje prakse, i dobro je što smo preuzeli ovu direktivu“, kaže Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

Kako ističe, ova direktiva i ovakav način deklarisanja bi mogao da utiče na cenu jer svaka promena na bolje utiče i na vrednost proizvoda. Odnosno, proizvođači je često prenesu na krajnje potrošače.

S druge strane, kako kaže on, da li će bela tehnika zaista i biti bolja, je drugo pitanje.

On podseća da pojedine naše kompanije odavno imaju takve oznake, odnosno da već na tržištu imamo proizvode koji su energetski efikasni.

„Mi ih već imamo uveliko na tržištu, a najčešće, novi šporeti i frižideri nose oznaku kao štedljivi“, kaže Dragić.

Cilj je da potrošač što manje zavarava oznakama koje su vrlo širokog značenja te on oznakom energetske efikasnosti, kao i na deklaraciji, mora dobiti sve informacije.

(Blicbiznis)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.