Čuvaće unuke i dobijaće pare – novčana nadoknada bakama i dekama

12:00

19.07.2024

Podeli vest:

pexels
pexels

Švedska je usvojila inovativni zakon koji omogućava roditeljima da prenesu deo plaćenog odsustva drugim negovateljima koji nisu roditelji, što je još jedan korak u širenju beneficija za negu dece izvan uže porodice.

Švedske bake i deke, dobili su ove nedelje pravo na plaćeno roditeljsko odsustvo, nakon što je zemlja donela novi zakon, usmeren na proširenje beneficija za brigu o deci izvan uže porodice.

Prema promenama, koje su stupile na snagu početkom meseca, roditelji mogu preneti deo svojih dana roditeljskog odsustva drugim negovateljima, čime se cementira reputacija Švedske kao globalnog predvodnika u progresivnim politikama roditeljskog odsustva.

Šta donosi zakon
Prema novom zakonu, samohranim roditeljima je dozvoljeno da prenesu do 90 dana plaćenog odsustva drugim negovateljima, dok parovi mogu preneti do 45 dana, prema informacijama Švedske agencije za socijalno osiguranje, piše Njujork tajms.

Zakon je odobren u Riksdagu, švedskom parlamentu sa 349 mesta, u decembru prošle godine.

Leo Gulbring (Gullbring), 65-godišnji frilenser iz Lunda u Švedskoj, koji očekuje drugo unuče u avgustu, rekao je da planira da pomogne svom sinu u obližnjem gradu Malmeu, u brizi o detetu. Kada je upitan za mišljenje o novom zakonu, gospodin Gullbring je rekao, da je „sjajan“ i pohvalio već izdašni švedski sistem socijalne zaštite zbog toga što je „još bolji“.

Ovo nije prvi put da je Švedska pionir u društvenim uslugama. Švedski građani plaćaju neke od najviših poreza na svetu, ali zauzvrat dobijaju državno finansirano zdravstveno osiguranje, besplatno obrazovanje sve do koledža i velikodušne naknade za nezaposlene, piše ovaj medij.

Nordijska zemlja sa više od deset miliona stanovnika takođe ima neke od najopsežnijih zakona o roditeljskom odsustvu i dodeljuje 480 dana plaćenog slobodnog vremena po detetu, raspoređenih između roditelja, navodi se. Tokom prve godine detetovog života, piše Njujork tajms, roditelji mogu zajedno uzeti 30 dana odsustva.

„U SAD samo zaposleni na federalnom nivou“
Smernice Švedske su u oštroj suprotnosti sa Sjedinjenim Državama, koje su jedna od samo nekoliko zapadnih zemalja koje ne garantuju plaćeno porodiljsko ili roditeljsko odsustvo, navodi se.

Samo federalni zaposlenici i radnici u nekoliko američkih saveznih država dobijaju zakonski zaštićeno roditeljsko odsustvo, piše, što je izuzetak među mnogim bogatim zemljama.

-Nordijske zemlje koje već imaju veoma velikodušne politike, nastavljaju da postaju još veće i fleksibilnije, dok se mi čini da sve više zaostajemo – rekao je profesor sociologije na Univerzitetu Bal Stejt i stručnjak za roditeljsko odsustvo, Ričard Pec.

Istraživanja su pokazala da programi za porodiljsko i roditeljsko odsustvo obično poboljšavaju zdravstvene ishode za porodice nakon rođenja, što koristi kako roditeljima tako i bebama u dugoročnom smislu, navodi se u tekstu.

Profesor Pec je rekao da će nove, šire smernice Švedske,  verovatno poboljšati ravnotežu između posla i privatnog života u zemlji, posebno za samohrane roditelje.

– Novi zakon, priznaje sve veće složenosti balansiranja između posla i porodice- dodao je Pec.

(Biz portal)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.