PAKLENI AVGUST! Stiže 25 dana TROPSKOG TALASA, ovo je detaljna prognoza

08:00

21.07.2024

Podeli vest:

RINA
RINA

Vremenska prognoza za avgust nam donosi manje padavina od proseka, a temperature više od 35 stepeni Celzijusa.

Svedoci smo ekstremnih vrućina koje su zahvatile prvu polovinu jula, a po svemu sudeći, avgust nas neće rashladiti ni malo. Tropski talas zadržaće se nad Srbijom tokom celog meseca, a mnogi od nas radovaće se samo 7 dana kada bi trebalo da bude ispod 35 stepeni Celzijusa.

Direktor RHMZ-a prof. dr Jugoslav Nikolić kaže da nas očekuju čak 24 tropska dana u avgustu mesecu.

Ipak, kada se pogleda dugoročna prognoza, od 15. jula do 15. avgusta, temperatura neće padati ispod 30. podeoka.

Iako nas je razveselila vest da ćemo imati prilike da se „rashladimo“ na oko 30 stepeni u narednom periodu, uz povećanje nestabilnosti, u avgustu će nas ponovo sačekati od 15 do 24 tropska dana.

Padavina će biti ispod proseka, a temperature više od 30 stepeni Celzijusa.

– U avgustu se očekuje izraženo pozitivno odstupanje temperature uz deficit padavina. Prognozirano pozitivno odstupanje temperature iznosi plus dva stepena u odnosu na referentni klimatološki period 1991-2020. godine, a očekivana srednja maksimalna vrednost biće od 31 do 33 stepena u nižim predelima. Prognozira se od 15 do 24 tropskih dana s maksimalnom temperaturom iznad 30 stepeni. Ukupna količina padavina biće ispod proseka – rekao je Nikolić.

Nikolić navodi da će toplotni talasi u kombinaciji sa deficitom padavina i dalje predstavljati značajan rizik od pojave šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru.

Dugoročna prognoza za avgust

Prema prognozi RHMZ-a srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.5ºС do 2.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32.1ºC. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm, piše Kurir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.